Иран плати дълговете си към Германия

Търговските отношения между двете страни могат да се възобновят

Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Иран плати дълговете си, дължими към германски износители, като по този начин утъпка пътя за отваряне на търговските връзки между двете страни след вдигането на санкциите срещу страната от Близкия Изток, предаде Bloomberg.

Иран не искаше да плати задълженията си докато все още беше обект на санкции. Сега обаче това не е така и плащанията са извършени. Икономическото министерство на Германия казваше преди, че Иран дължи около 500 млн. евро.

Новината се прие добре в Германия. Министърът на икономиката на най-голямата европейска икономика Сигмар Габриел каза, че „това е още една важна стъпка за съживяване на икономическите връзки“.

Извършването на плащането ще позволи на Германия да възстанови кредитните гаранции в подкрепа на германски износители към Иран. Кредитните гаранции за износители са широко използван инструмент в международната търговия, но когато рискът стане прекалено висок лихвите по тях стават прекалено високи, а е възможно и никой да не предложи кредитна гаранция. Германия подкрепи своите износители с кредитни гаранции на стойност 25,8 млрд. евро през 2015 в световен мащаб.

Последни новини
Още от Новини