Гуверньорът на централната банка на седмата най-голяма икономика в света напуска

Какви могат да бъдат причините за решението му

Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан обяви, че няма да остане начело на институцията след края на мандата си на 4 септември 2016. През последните месеци имаше спекулации за това дали той ще остане начело на централната банка на седмата най-голяма икономика в света, но може да се каже, че правителството остава изненадано от решението му. Срещу Раджан обаче имаше известен натиск от страна именно на представители на управляващата партия и дори на премиера Моди.

Една от основните цели на Рагурам Раджан начело на Индийската централна банка беше повишаване на макроикономическата стабилност, ограничаване на инфлацията и стабилизиране на валутата. Ходовете, които той предприе, донесоха развитие в тези насоки, но премиерът Нарендра Моди го обвини, че поддържа лихвите прекалено високи.

Кой може да замести Раджан начело на Индийската централна банка и повече подробности около решението му можете да видите във видеото с коментара на Ивон Ман от Bloomberg:

 

Последни новини
Още от Новини