Boeing близо до сделка за $4 млрд. с руска компания

Сделката може да спаси Boeing 747

Боинг 747. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Боинг 747. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Гигантът в самолетостроенето Boeing е близо до сключването на сделка на стойност $4 млрд. с руска компания, която на практика ще спаси емблематичния модел 747 след забавянето на търсенето на самолети с 4 двигателя. Руската компания, замесена в сделката, е най-голямата компания за въздушни товарни превози в Русия – AirBridgeCargo, предаде Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати със случая.

Сделката, според чиито условия руската компания ще направи над 10 поръчки за самолетите на Boeing, може да бъде обявена още през следващия месец на авиошоуто във Фарнбъро.

Boeing 747 е вторият най-скъп самолет, който компанията произвежда масово, а той е особено подходящ за извършване на превоз на товари по въздух. Търсенето за самолетите по тази линия обаче в момента е слабо, което прави сделката много важна за Boeing. Цената на самолета достига почти $380 млн.

Авиолиниите се насочват към по-ефективни самолети с два вместо с четири двигателя, като Boeing 777, а това може да е последната голяма поръчка за емблематичния 747.

Последни новини
Още от Новини