Ще има ли икономически хаос при Brexit

Проблемът е отрицателното отношение на британците към Евросъюза

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Историческа грешка беше премиерът Дейвид Камерън дори да си помисли да свика референдум за британското членство в ЕС, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германския в. "Тагесшпигел ам зонтаг", цитирано от Ройтерс. Той смята, че Brexit може да предизвика сходни действия и на други страни членки в Източна Европа, пише Investor.bg.

"Не може да се изключи вероятността евентуален Brexit да породи ефект на доминото в Източна Европа", каза министърът.

Дори на референдума на 23 юни Великобритания да реши да остане в ЕС, това няма да реши проблема, произтичащ от отрицателното отношение на британците към Евросъюза, подчерта Аселборн.

Излизането на Великобритания от ЕС може да бъде събитие, съпоставимо с краха на американската банка Lehman Brothers, заявява финландският министър на финансите Александер Стуб в интервю за в. "Файненшъл таймс", цитирано от ТАСС.

Напълно е ясно, че в икономиката ще започне хаос, ако британците гласуват за напускане (на ЕС), посочва министърът.

Препратката към случилото се с американската инвестиционна банка е разбираема - именно нейният крах през 2008 г. стана катализаторът за разпространението на финансовата криза извън САЩ.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще стане "еднопосочен билет" и необратимо ще повлече след себе си "много тежки последствия за британската икономика", казва от своя страна британският премиер Дейвид Камерън в интервю, публикувано във вестник "Сънди таймс" и цитирано от ТАСС.

Камерън подлага на остра критика своите съпартийци консерватори Майкъл Гоув и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, обявили се за излизане от ЕС, като ги обвини, че в своята агитационна кампания използват "неправдоподобни" изявления.

"Първото е, че Турция ще се присъедини към ЕС; второто - че ние изпращаме по 350 млн. паунда (500 млн. евро) всяка седмица в (бюджета на) ЕС; и третото - че съществуват планове за създаване на европейска армия, а Великобритания ще бъде заставена да се присъедини към нея", посочи премиерът.

Вестникът подчертава и думите на Камерън, който ръководи кампанията за оставане в ЕС, че той ще остане на поста си, дори ако британците подкрепят Brexit.

Последни новини
Още от Новини