Олимпийска паника в Рио

Федералното правителство предоставя $850 милиона спешна помощ за Рио Де Жанейро

Строителството на Летния олимпийски парк 2016 в Рио. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Строителството на Летния олимпийски парк 2016 в Рио. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Федералното правителство на Бразилия се е съгласило да предостави спешно финансиране на Рио де Жанейро, домакинът на лятната Олимпиада тази година. Това решение е взето, след като бе обявено извънредно положение, заради факта, че броени седмици преди началото на игрите финансите са на червено. Това съобщава O Globo, цитиран от Bloomberg.
Администрацията на действащия президент Мишел Темер ще поиска от Конгреса да разреши еднократно плащане на 2,9 милиарда реала ($ 850 милиона), за да помогне за работата по метрото на града, както и за заплати на държавните служители, включително и за извънреден труд за полицейски служители. Това са заявили анонимни служители на правителството. Пресслужбата на Темер не е отговаряла на електронните писма и телефонните позвънявания на медиите, търсещи коментар.

Рио обяви финансова извънредната ситуация през тази седмица, заявявайки, че не разполага с достатъчно пари, за да изпълни задълженията си преди Олимпиадата, която започва на 5 август. Най-лошата рецесия в страната от десетилетия насам и слабите данъчни приходи, заради падането на цените на петрола, са източили хазната на Рио. Това създава трудности при плащанията по  всички пера - от здравеопазване до полиция.

"Финансовата криза води до сериозни затруднения в осигуряването на основни услуги и може да доведе до тотален срив на обществената сигурност", каза представител на правителството.

Докато Бразилия се готви да бъде домакин на Олимпийските игри, тя получи доста критики. Последните негативни отзиви бяха за замърсяването по култовата крайбрежна ивица на Рио, където ще се проведат олимпийските ветроходни събития. На второ място идва рискът от пътуване, зарази вируса Zika, както и разпадането на крайморските алеи за велосипедисти, една от които през април стана причина за смъртта на двама души.

Страната получи подобни критики и за своята готовност да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г., но в крайна сметка провеждането на турнира бе отчетено като успех.

Последни новини
Още от Новини