Ново превъртане на нагласите за референдума

Първо изследване на нагласите за Brexit след атентата срещу Джо Кокс

Кампанията продължава. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Кампанията продължава. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

- 45% биха гласували за оставане в ЕС, 42% искат Brexit, според проучване на Survation

- Камерън: Няма връщане назад, ако гласоподавателите избират да напуснат ЕС


Кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз поведе при първото проучване на общественото мнение, проведено изцяло след убийството на политика Джо Кокс на 16.06.2016.

Дебатът бе възобновен пет дни преди референдума. Привържениците на оставането в блока печелят 45% от гласовете в телефонно проучване на Survation сред 1001 възрастни. Напускането на съюза се подкрепя от 42 процента.

Анкетата бележи обрат на позициите от предишното проучване на Survation, което бе публикувано малко преди депутатът от Лейбъристката партия и привърженик на оставането в ЕС Джо Кокс да бъде застреляна и намушкана по време на среща с избиратели в северната част на Англия.

Нейното убийство доведе до спиране на кампанията, която стана особено ожесточена преди референдума на 23 юни, а анкетите в седмицата преди смъртта й показваха подкрепа за излизането от съюза.

Според проучване на YouGov Plc. за Sunday Times, една трета от което е проведено преди атаката, привържениците на ЕС са 44%, а тези за напускане - 43 процента. Социологическата агенция заяви, че се съмнява покачването на подкрепата за ЕС да е свързано със смъртта на Кокс и намекна, че по-скоро има връзка със загрижеността за това, което Brexit би означавало за икономиката.

Общественият дебат бе възобновен късно в събота, след като премиерът Дейвид Камерън излезе с изказване в Sunday Telegraph, че "няма да има връщане назад" при отказване от членство в ЕС и че това ще предизвика "вероятна рецесия".
"Ако не сте сигурни, не поемайте риска от напускане", каза той. "Ако не знаете, не си тръгвайте".

В интервю за същия вестник, секретарят по правосъдието и привърженик на напускането на ЕС, Майкъл Гоув каза, а няма да последва рецесия, а Великобритания ще процъфтява извън ЕС и призова обществеността да "гласува за надеждата".

Главният изпълнителен директор на WPP Plc Мартин Сорел и председателят на Barclays Plc Джон Макфарлън са сред бизнес лидерите, подписали отворено писмо, в което се твърди, че "членството в ЕС е добро за бизнеса и добро за британските работни места", пише Sunday Times.

Писмо до Sun в неделя, подписано от 37 директори, включително CEO на Patisserie Holdings Plc  Лука Джонсън, казва, че малките фирми ще процъфтяват след напускането на "усмирителната риза" на Брюксел.  

Последни новини
Още от Новини