Иран купува 100 самолета Boeing

Подписват първата си сделка с американска компания след санкциите

Boeing 777-300 ER. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Boeing 777-300 ER. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Иран подписа историческо споразумение за закупуването на 100 реактивни самолета от Boeing Co., като преговорите текат на няколко етапа, пишат иранските вестници, цитирани от Bloomberg.

Производителят на самолети е подал молба за лиценз от хазната на САЩ, за да бъде разрешена сделката. Окончателните данни ще бъдат разкрити, след като се получат правителствените одобрения. Това заяви Али Абедзадех, директор на Организацията за гражданска авиация на Иран в интервю за ирански вестник.

Това ще бъде първата сделка с Иран за американския производител на самолети, след като санкциите бяха отменени от САЩ през януари. Споразумението идва след сключена спогодба за $ 27 млрд. с Airbus Group SE за 118 самолета, включително моделите A380 и A350.

Усилията на Иран да обнови своя стареещ въздушен флот може да бъдат усложнени от регулаторни пречки. Производителите трябва да получат лиценз от Министерството на финансите на САЩ,  а има  и някои останали санкции, което прави по-трудно организирането на финансирането.

Иран очаква да финализира договора с европейския производител на самолети Airbus в рамките на 30 дни. Производителят на самолети е получил "обещание" от финансовото министерство на САЩ, че ще получи лиценза си в рамките на 10 дни. Това каза Акрап Кашан, заместник-министър на пътища и градско развитие в Иран в интервю за Fars News.

Последни новини
Още от Новини