Генни модификации са на път да изкоренят маларията до пет години

Бил Гейтс: Дайте път на генно-модифицираните комари

Комар с бактерията Wolbachia в лаборатория в Бразилия. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Комар с бактерията Wolbachia в лаборатория в Бразилия. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

През последните години, биолози, въоръжени с нова технология на генно модифициране са подложили на промяна комари, така че те да са по-устойчиви на болести, като малария и тропическа треска. С помощта на механизъм, известен като "генен драйв", учените казват, че могат бързо да прокарат промяната през целия вид насекоми.

"За по-малко от пет години има добър шанс това да се случи", каза Бил Гейтс в интервю за Bloomberg News, преди речта си на конференцията на Американското общество за микробиология в Бостън.

"Технологията "генни дискове" ще бъде разработена през следващите три до пет години във форма, която ще бъде от изключителна полза за промяната на популациите от комарите", каза Гейтс. "Разбира се, тя е основен инструмент за намаляване на смъртните случаи от малария".

Спорен подход

Учените казват, че са създали успешно устойчиви на малария комари в лаборатория, които прехвърлят признака на 99,5 процента от своето потомство. Въпреки, че технологията работи, то тя все още е твърде спорна. Някои изследователи предупредиха, че гениите модификации може да не са безопасни: "Какво ще стане ако целевите породи се кръстосат други организми? Какво, ако модифицираните комари развият спонтанни, неочаквани мутации?". Те призоваха за повече регулация.

"Мое основно убеждение е, че деца да умират от малария, е нещо лошо, и че трябва да бъдем в състояние да отговорим на възраженията против технологията", каза Гейтс. "Но има и още много работа. Технологията не е готова да бъде използвана днес".

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, съоснователят на Microsoft Corp. води продължителна битка срещу малария. Осигурените субсидии за борба с болестта са почти $ 2 милиарда. Преди кампанията, през 2000 година е имало около 214 милиона смъртни случаи от малария, а през 2015 те са 438 000. Това сочат данните на Световната здравна организация.

Заразените насекоми

Междувременно Гейтс каза, че един друг проект, по който се работи с комари вече е внедрен. Той не включва генетични модификации. Насекомите се заразяват с бактерията Wolbachia, която има способността да блокира предаването на острата тропическа треска и вируса Zika. Фондация Гейтс започна работата по финансиране на проекта Wolbachia преди 15 години, и лечебните комари вече са пуснати на свобода в страни като Австралия и Индонезия. Предстои обширно пускане на Wolbachia-комари в Колумбия и Бразилия през следващата година, каза Гейтс.

В речта си пред конференцията преди дни (16.06.2016), Гейтс заяви, че крайната цел е да се изкорени малария, по примера на предишни усилия за унищожаване на заболявания, включително на едрата шарка и полиомиелита.

"Най-големият успех в здравеопазването в световен мащаб е ликвидирането на едрата шарка", каза той. "Ежегодната липсата на случаи на болестта и липсата на необходимост да се мисли за ваксина са нещо прекрасно."

Молекулярни ножици

Идеята на генния драйв не е нова, макар че получава силен тласък от използването на Crispr-Cas9, техника за генно редактиране, която е по-евтина и по-бърза от предишните методи. Работейки като чифт молекулярни ножици, Crispr може прецизно да изрязва и дори да заменя участъци от ДНК. Това дава на изследователите безпрецедентна способност да контролират редактирането на ДНК.

Crispr-базирани терапии за генетични заболявания се разработват и в Editas Medicine Inc., биотехнологична компания, базирана в Кеймбридж, Масачузетс, подкрепена от Бил Гейтс.

Гейтс казва, че се надява да види редакцията на гени да се използва срещу HIV. Неговата фондация е финансирала генни редакции при възрастни в борбата срещу HIV, но те се считат за по-малко ефективни от Crispr. "HIV все още е болест за цял живот, и намаляването на опасността от зараза или пък защита за цял живот биха били безценни постижения. Но този проект е на много ранен етап от своето развитие".

Последни новини
Още от Новини