ЧЕЗ: Нужни са законодателни промени за противодействие на кражбите на кабели

Престъпните посегателства са нанесли щети на ЧЕЗ за 3,2 млн. лв. само през 2015 година

Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Компанията съобщава, че Заради кражби и посегателствата над електропреносната мрежа е имало 183 прекъсвания на тока за общо 33 600 клиенти в продължение на 3750 часа, като общите загуби през 2015 година възлизат на 3,2 млн. лв. Това съобщава Петър Холаковски, изпълнителен  директор на ЧЕЗ Разпределение  България, пише Investor.bg. 

Затова дружеството настоява, че за противодействие на кражбите са необходими законодателни промени, строги наказания и стриктен контрол от страна на компетентните органи.

„Ние определяме подобни действия като заплаха за сигурността на страната и обществото. Освен това посегателствата струват много средства и излагат на риск здравето и живота както на извършителите на престъпните деяния, така и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора“, коментира Петър Холаковски. 

Той призовава  обществеността и институциите да противодействат на набезите над електроенергийната инфраструктура и да работят заедно за приемане и прилагане на строги мерки срещу кражбите.

По повод опит за кражба от инфраструктурата на компанията на 12 юни в столицата Холаковски разяснява, че още не е отстранен рискът центърът на София да остане без ток.

Той съобщава, че инцидентът се  случил на 12 юни рано сутринта. Крадци са се опитали да откраднат метал и да го предадат в пунктовете за изкупуване на скрап като са повредили кабел високо напрежение.

Кабелът е аварирал и е спрял токът на близо 20 200 клиенти на компанията в пет столични района – „Сердика“, „Средец“, „Оборище“, „Възраждане“ и „Подуяне“.  Алтернативно захранване е било подадено за засегнатия район в рамките на 7 минути.

Холаковски предупреждава, че в момента центърът на София е обезпечен едностранно. Това означава, че тези райони получават ток по алтернативен път.

Ако се случи обаче нов инцидент - претоварване на мрежата или посегателство, централната градска част на столицата и клиентите в тези пет района, както и Президентството, НС, Министерски съвет, НЕК, Централното диспечерско управление на ЕСО и много други остават без електрозахранване.

Изпълнителният директор на ЧЕЗ твърди, че това е опасно за националната сигурност, защото застрашава нормалното функциониране на столицата. „Не само защото са засегнати институциите, които изброих, а и болници, училища, детски градини, полицейски управления. Сериозен удар би понесъл и бизнесът“, казва той.

Компанията е информирала за ситуацията МВР, ДАНС и ЕСО.

Работи се и за възстановяване на целостта на съоръжението – прави се оценка на техническите изисквания, подготовка за ремонтно-възстановителни работи и подмяна на увредения участък от кабела. Холаковски очаква работата да приключи следващата седмица.

Междувременно дружеството е предприело допълнителни мерки за сигурност на алтернативното захранване. Ремонтът в този конкретен случай ще струва около 40 хил. лева.

„Ще продължим да затягаме мерките за сигурност. При такива посегателства щетите се измерват не само в левове, а и в брой клиенти, чието удобство и спокойствие е било нарушено“, предупреждава  Холаковски.

Той припомня, че през декември миналата година в резултат на опит за кражба от колектор на ЧЕЗ беше предизвикан пожар и 50 хил. клиенти в столичния квартал „Люлин“ останаха без електрозахранване и то в изключително студени дни. Крадците не са успели да вземат нищо, но са причинили щети за над 100 хил. лева.

Последни новини
Още от Новини