S&P 500 отбеляза най-слабата си седмица от април

Грижите около Фед и Brexit подпалиха притесненията на инвеститорите

NYSE. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg NYSE. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 отбеляза най-слабата си седмица от април, прегорен наново от глобалния стрес. Цените паднаха и обемите нараснаха през една седмица на повишена тревожност за американските инвеститори, чиито мечти за скорошно постигане на рекордно високи нива се изпариха, пише Bloomberg.

Серията от шест седмици без спад и от 1 процент бе разбита, след като индексът S&P 500 падна с 1.2% до 2 071,22, най-лошото си представяне от април. Акциите се плъзнаха в четири от петте дни, като в сряда се потопиха за 30, след като Федералния резерв чрез председателя си Джанет Йелън разпали опасения по отношение на перспективите за икономическия растеж на САЩ.
Нещата изглеждат още по-зле повърхността. Индексът S&P500 Banks падана с 3%, като това е трето поредно свличане. Nasdaq Biotech падна с 4,1%, разширявайки губещата си серия за девети ден, отбелязвайки най-дългия си спад от две десетилетия насам, като е загубил вече 10% от началото на загубите.

Безпокойството за американските инвеститори идваше от всички страни - от японските стимули, от референдума във Великобритания за или против отцепване от Европейския съюз. То избута Индексът на волатилността Chicago Board Options Exchange до 14% след 26-процентно увеличение седмица по-рано. Обемът на американските борси достигна средно 7,5 милиарда акции, най-високото от март месец насам. Доходността по десет-годишните облигации спадна за трета поредна седмица, кумулативно с 24 базисни пункта. Това е най-голямата три-седмична стъпка от февруари насам.

"Американските печалби се свлякоха много рязко надолу и въпросът е дали това е само признак на съпричастност с Европа и Япония, или означава нещо по-неприятно - като знак, че американската икономика започва да отслабва в по-широк смисъл ", каза Чарли Билело, директор научни изследвания в базираната в Ню Йорк Pension Partners LLC. "Несигурността около Brexit също вероятно увеличава нестабилността през изминалата седмица. Хората са се позиционирали за това."

Инвеститорските тревоги заради Brexit и бъдещата парична политика, заедно с тримесечното изтичане на опции и договори, ускориха възраждането на обема тази седмица. След три седмици на депресирана търговска дейност, средният дневен обем на тази седмица е най-висок от 18 март насам.

В сряда Фед сигнализира за предпазлив подход за по-нататъшно повишаване на разходите по заеми. Йелън и колегите й потвърдиха, че лихвите вероятно ще се вдигнат с "по-постепенно" темпо.

Едно затягане на пазара на труда, признаци на повишаващи се заплати и повишаване на потребителските разходи подтиква Фед към ново покачване, но забавянето на темпа на създаване на нови работни места, доказателствата за по-ниски инфлационни очаквания и постоянните рискове извън САЩ представляват  причина за повишено внимание.

Във Великобритания привържениците на двата опониращи си лагера за или против излизането на страната от ЕС замразиха кампаниите си след убийството на депутата от Лейбъристката партия Джо Кокс, която подкрепяше оставането на Великобритания в Европейския съюз. Събитието измести нагласите на инвеститорите, след серия от проучвания на общественото мнение през последните дни, показващи, че повечето британци ще гласуват в полза напускане на ЕС.

Проучванията "завишиха загрижеността на хората около Brexit", казва Уолтър Тод, който отговаря за $ 1,1 милиарда, като главен инвестиционен директор за Greenwood Capital Associates LLC в Южна Каролина. "Виждаме ускоряване на изтеглянето от риска и препозициониране, което започна предходната седмица, но през тази седмица хората купуват долари и държавни ценни книжа, продавайки по-рисковите си активи."

Последни новини
Още от Новини