Ще се увеличат ли с 20% парите за университетски стипендии

Предлагат да се спире получаването на повече от една стипендия, но университетите вече ще плащат навреме

Студенти. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Студенти. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Средствата от държавния бюджет за изплащане на стипендии на студентите български граждани за последното тримесечие на 2016 г. и за 2017 г. ще бъдат увеличени с до 20%. Това предвиждат предложения за промени в постановлението, което регламентира студентските стипендии в България. Предложението е публикувано за обсъждане на портала за обществени консултации, пише Investor.bg. При възможност за осигуряване на допълнителни средства от държавния бюджет средствата за изплащане на стипендии за студенти български граждани ще бъдат допълнително увеличени с минимум по 10 % спрямо предходната година за 2018 и 2019 г.​

Срокът за предоставяне на становища по текстовете е 30 юни. Предвижда се промените да влязат в сила от летния семестър на учебната 2016-2017 г.

Студентите ще могат да получават само една стипендия от догодина, предлагат още промените. Студентите ще могат да кандидатстват за няколко вида стипендии, които предоставят висшите училища. Накрая обаче обучаващите се ще трябва изрично да заявят коя от тях искат да получават.

С промените се въвеждат стипендии, определени по само един задължителен показател – среден семестриален успех. Висшите училища се задължават да определят част от средствата за стипендии само по успех, а не по други критерии. Решението обаче ще е на университетите, съвместно със студентските съвети, предвиждат промените.

Месечният размер на стипендиите се увеличава до 70-150 лева, става ясно още от текстовете. Университетите ще са длъжни да ги изплащат до 5-то число всеки месец, а не накуп за три месеца, както се изплащаха досега.

С промените се увеличава и размерът на наградите и помощите, които ректорът може да отпуска на студенти и докторанти, от 200 на 300 лева.

Последни новини
Още от Новини