Политиците на Великобритания искат единство в сянката на атентата срещу Кокс

Камерън и Корбин направиха рядко съвместно посещение на лобното място на депутата в Бирстол, за да почетат паметта й

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Политическите лидери на Великобритания поискаха от Парламента да почете паметта на убития лейбъристки депутат през първия си работен ден. Те призоваха за единство пред лицето на атентата след седмици на настървена агитация по повод членството в Европейския съюз.

Премиерът Дейвид Камерън и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин направиха рядко съвместно посещение на мястото на нападението в Бирстол, за да почетат Кокс и да призовават към сдържаност в дебата за референдума. Предизборната кампания за гласуването на 23 юни бе спряна, след атентата.

"Ние трябва да ценим като скъпоценна демокрацията, която имаме на тези острови, където 65 милиона от нас живеят заедно, работят заедно и вървят напред заедно", заяви Камерън след като заедно с Корбин положи цветя на мястото, където е била застреляна Кокс. "Всичко се крепи на толерантност, така че, когато виждаме омраза и нетърпимост, трябва да ги изкореним от обществения живот, от нашите общности."

Атентатът

Кокс, на 41 години бе убита в град Бирстол, Северна Англия, в ранния следобед в четвъртък (16.06.2016). Тя бе ревностен поддръжник на оставането на Великобритания в ЕС, както и защитник на бедните и на сирийски бежанци. Нейното убийство бе предшествано от ожесточен дебат за референдума, а някои проучвания на общественото мнение поставиха кампанията за излизане от ЕС напред с няколко процентни пункта.
Британската полиция заяви рано в събота (18.06.2016), че за убийството е задържан 52-годишен мъж. Томас Маир, който живее в северната част на Англия, в избирателния район на Кокс, ще се яви в съда в Лондон в събота, каза в изявление на полицията детектив Ник Уолън от полицията в Западен Йоркшир.

Отглас

Появата от Корбин заедно с Камерън е демонстрация на единство от двама мъже, които все още трябва да водят кампания за или против оставането на Великобритания в ЕС. Консерваторите на Камерън заявиха, че няма да оспорват мястото на Кокс в специалните избори за парламентарната й позиция. Планираните събития от двете основни опониращи си в кампанията групи бяха били отменени, както и публикуването на няколко проучвания на общественото мнение за Brexit. Докладът на Международния валутен фонд също бе забавен. Камерън, министър на финансите Джордж Осбърн и управителят на Английската централна банка Марк Карни отмениха или съкратиха публичните си изяви в четвъртък.

Реакциите на смъртта на Кокс премина и извън границите на Великобритания. Италианския премиер Матео Ренци и кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън бяха сред политиците, които коментираха атентата. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че убийството подчертава необходимостта от прекратяване на "всеобщите преувеличения и радикализиране" на политическия дебат.

Дебатът за Brexit

Дебатът за Brexit ще се върне в ход този уикенд. Камерън обеща да се появи в неделя вечер на специалното издание на шоуто на телевизия BBC "Време за въпроси", а сутринта в BBC в програмата "Andrew Marr" ще гостува про-Brexit опонентът му Майкъл Гоув. 

В събота сутринта, BMG Research публикува телефонното си проучване, показващо, че нагласите за оставане изпреварват тези за напускане с 46 към 43 на сто, а 11% още се колебаят или предпочитат да не отговарят. Изследването е проведено преди убийството на Кокс и първоначално бе планирано за огласяване в петък. 

Също в събота, МВФ публикува доклад, заявявайки, че Великобритания "вероятно ще бъде по-зле икономически в дългосрочен план", ако реши да излезе от Европейския съюз. Публикуването на документа от 64-страница също бе отложено с един ден.

"Членството в ЕС е направило Великобритания по-богата икономически, но тя е също така и по-разнообразна, по-вълнуваща, и по-творческа страна", заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард в петък във Виена. "Винаги съм се възхищавала на Обединеното кралство за неговото отваряне към други националности и чужди култури, и ми е трудно да повярвам, че нагласите са се променили в такъв кратък период от време."

Последни новини
Още от Новини