Препъват концесията на Летище София

Жалба в Комисията за защита на конкуренцията може да замрази процедурата

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Концесията на "Летище София" се сблъска с трудности, след като в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е била получена жалба. Съгласно Закона за концесиите ако започне производство и жалбата не бъде отхвърлена, концесията ще бъде временно “замразена” до окончателното разрешаване на спора, пише Investor.bg.

Концесията може да бъде временно спряна заради жалбата срещу процедурата, показва справка на Investor.bg в регистъра на антимонополния регулатор. Комисията още не е стартирала производство по жалбата и предстои да я разгледа, обясни за Investor.bg говорителят й Марио Гаврилов.

Жалбата е подадена от “Мохамед Абдулмохсин Ал-Карафи и синове за Дженерал Трейдинг, Дженерал Контрактинг енд Индастриал Стракчърс У. Л. Л.” срещу решението на Министерския съвет за откриването на процедурата за концесия на столичното летище.

Все още Комисията не е публикувала пълния текст на жалбата, за да се види какво точно атакува ответникът.

Припомняме, че правителството одобри отдаването на летището в София на концесия през май, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията публикува документацията за процедурата в началото на юни. Предвиден е срок на концесията от 35 години, а от бъдещия концесионер ще се иска да заплати минимално еднократно концесионно плащане в размер не по-малък от 550 млн. лева без ДДС (660 млн. лева с ДДС).

Минималното годишно концесионно плащане трябва да е малко под 10 млн. лева, като на всеки три години се предвижда да се коригира с инфлацията за съответния 3-годишен период.

Задължителните минимални инвестиции, които трябва да бъдат направени в летището, са за минимум 306,545 млн. лева за срока на концесията, сред които изграждане на нов пътнически терминал със седем ръкава и 5 входа за пътници с капацитет на обслужване 3 млн. души годишно.

Последни новини
Още от Новини