BASF плаща $3,2 млрд. за Chemetall

Германският химичен концерн подсилва бизнеса си с лакове

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германският химичен концерн BASF подсилва бизнеса си с лакове с милиардна сделка. Базираният в Лудвигсхафен концерн ще плати за Chemetall от Франкфурт около 3,2 млрд. долара (2,8 млрд. евро), обяви BASF. За концерна това е най-голямото придобиване от шест години – тогава той плати 3,1 млрд. евро за производителя на специални химикали Cognis.

Aкциите на BASF едва реагираха на сделката, като цената им се понижават с 0,5%. „Придобиването пасва на стратегията", казва пред N-TV дилър. За BASF цената е управляема и се вписва във вълната на консолидация в областта на химическата промишленост. Понижението на цената обаче се дължи основно на изтичането на фючърсни договори, предава Investor.bg

Chemetall, някога дъщерно дружество на Metallgesellschaft, е от 2015 собственост на американския химичен концерн Albemarle, който със сумата от продажбата ще успее да намали задълженията си. Новата придобивка на BASF произвежда химикали, които защитават металите от ръжда и се ползват преди лакиране на коли или самолети.

Chemetall има около 2 500 служители в световен мащаб и през миналата година реализира приходи за 845 млн. долара (750 млн. евро). Оперативната печалба (Ebitda) без отчитане на еднократни ефекти възлиза на 205 млн. долара.

В поделението си за лакове Coatings BASF генерира през миналата година приходи за 3,2 млрд. евро.

„От стратегическа гледна точка Chemetall пасва идеално в бизнеса на Coatings", пояснява членът на Борда на директорите Уейн Смит. С това BASF разширява възможността си за обработка на метални повърхности.

Групата от Лудвигсхафен се счита за много предпазлива, когато става въпрос за придобивания. Заради своята големина обаче тя често се спряга за възможен купувач на конкуренти от САЩ. Но през пролетта главният изпълнителен директор на BASF Курт Бок се дистанцира от възможността за  мегасливания.

„Винаги има това очакване, че нещо голямо и значимо трябва да се случи. Много трезво гледаме на това, ясно трябва да го кажа", заяви той на пресконференция. „И не всичко, което е шик и голямо, задължително създава стойност". На този фон конкурентът Bayer предлага 62 млрд. долара за американския аграрен гигант Monsanto.

Базираната в Чарлот, щата Северна Каролина, Albemarle придоби Chemetall заедно с химичния концерн Rockwood, който погълна през 2004 от mg technologies (бившата Metallgesellschaft). С препродажбата американците  възнамеряват да потушат част от дълговете си, които натрупаха с придобиването за 6,2 млрд. долара. През май имаше първи спекулации за продажбата на Chemetall. Albemarle е известна преди всичко с литиевите си продукти и има 6 900 служители.

Последни новини
Още от Новини