VW залага на електромобилите

Фокусът ще се измести към електромобилите и автономното шофиране

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Най-големият автомобилен производител в света Volkswagen ще работи по нова стратегия, за да успее да се справи с щетите от скандала с вредните емисии, предаде Bloomberg. Главният изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер очерта стратегия с фокус върху електромобилите и автономното шофиране.

За промяната на фокуса на компанията ще бъдат направени инвестиции от над 10 млрд. евро до 2025. Отчасти те ще бъдат финансирани с орязвания на разходи и събиране на фрагментираните дейности на компанията в едно цяло.

Мюлер каза, че Volkswagen трябва да се учи от грешките си и че новата стратегия ще направи компанията по-ефективна, по-иновативна и насочена към потребителите.

Веднага се появиха мнения от анализатори, че за да се осъществи стратегията на компанията тя ще трябва да подобри сериозно ефективността си. Подобно мнение изрази Арнд Елингхорст, анализатор от Evercore.

Планът на Volkswagen е до 2025 компанията да е представила над 30 електромобила. Прогнозираните продажби достигат 3 млн. броя годишно до тогава. Това се равнява на около 25% от приходите на компанията в световен мащаб.

По отношение на автономните автомобили Volkswagen планира да създаде собствена система, която да отдава чрез лиценз на други компании до края на десетилетието.

Последни новини
Още от Новини