Съдът в Женева осъди НЕК да плати 620 млн. евро за АЕЦ Белене

НЕК и Атомстройекспорт ще се срещнат, съобщи Министерството на енергетиката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщава за решението на съда в Женева по иска на Атомстройекспорт срещу НЕК. София, 16/6/2016. Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщава за решението на съда в Женева по иска на Атомстройекспорт срещу НЕК. София, 16/6/2016. Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката

620 млн. евро трябва да плати Националната електрическа компания /НЕК/, след като Арбитражният съд в Женева призна щети на Атомстройекспорт, част от Росатом за спирането на строежа на АЕЦ Белене, съобщи руската компания в мейл.

Росатом уточни сумата, която преди това бе цитирана като половин милион евро.

 

По-рано Министерството на енергетиката съобщи, че Арбитражният съд е уважил "единствено иска за заплащане на реално произведеното оборудване по проекта АЕЦ Белене" и неустойките, пропуснати ползи и разходи извън договора за били отхвърлени.

Общият иск на Атомстройекспорт към НЕК е за 1,2 млрд. евро.

 

Съдът призна за основателни исканията на руската компания за заплащане на поръчаното оборудване, заедно с лихвите и съдебните разходи, включително и адвокатските хонорари на Sidley Austin LLP и призна НЕК за виновна.

Българската компания ще се срещне с представители на Атомстройекспорт, за да "разгледа възможностите за приемливо решение за двете страни", съобщи министър Теменужка Петкова.

Последни новини
Още от Новини