Нови негативни данни за пазара на труда в САЩ

Молбите за помощи за безработни над очакванията

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Пазарът на труда в САЩ понесе нова порция негативни данни, като молбите за помощи за безработни стигнаха едномесечен връх на ниво от 277 хил. през седмицата, приключила на 11 юни. Нивото, достигнато през седмицата, представлява ръст от 13 хил. спрямо предходната седмица.

По този начин се продължава серията негативни данни за пазара на труда в САЩ, а настроенията за повишение на лихвите в най-голямата световна икономика продължават да изстиват. Пресконференцията на гуверньора на Фед Джанет Йелън, както и тонът на Комисията по операциите на открития пазар, сринаха очакванията за повишение на лихвите през юли до 6%.

Въпреки че данните са по-лоши от очакваното, анализаторите все още не виждат сериозни поводи за притеснения по тази линия на пазара на труда, като казват, че молбите за помощи за безработни трябва да се увеличат до над 300 хил. седмично, преди да можем да говорим за влошаване на ситуацията на пазара на труда.

Както и самата Джанет Йелън намекна по време на пресконференцията си обаче данните за пазара на труда се влияят от сезонни фактори, като трябва да изчакаме сериозна серия от негативни данни, преди да можем да говорим с увереност за влошаване на ситуацията на пазара на труда в САЩ.

Още коментари за последното решение на Фед и за политиката на централните банки в световен мащаб в контекста на референдума във Великобритания.

Последни новини
Още от Новини