Лукойл обмисля продажба на активи в България, Румъния

Според Вагит Алекперов може да се продадат активи и в Холандия и Италия

Бензиностанция на Лукойл в Ниш, Сърбия. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg Бензиностанция на Лукойл в Ниш, Сърбия. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg

Президентът на Лукойл Вагит Алекперов съобщи, че компанията смята да продаде активи в Италия, Румъния, България и Холандия, съобщава РБК на 16 юни 2016.

"Това не са такива активи, които днес са стратегически за нас, концентрираме се основно в последните години в областта на геоложките проучвания, разработка на петролни и газови находища. Това може да ни накара да вземем кардинални решения за съдбата на такива активи в бъдеще", казва Алекперов.

Според него Лукойл може да продаде на части, изцяло или да предложи спиноф.

"Ще предложим на акционерите ни да направим нова компания, която би могла да се търгува на борсата", казва шефът на Лукойл.

Лукойл България ЕООД рафинира и търгува с горива, притежава рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас и над 200 бензиностанции в страната, според корпоративния си сайт. В Европа има още 3 рафинерии - в Плоещ-Румъния, на о-в Сардиния-Италия и в Зееланд-Холандия.

 

Лукойл е готов "активно" да инвестира в проучвания в арктическия шелф на Русия, каза на икономическия форум в Санкт Петербург Вадим Алекпетров, цитиран от РИА Новости. "Надявам се като получим това право, достатъчно активно да инвестираме", каза той. Разрешение за тези проучвания имат само държавните компании Роснефт и Газпром.

Шефът на Лукойл каза още, че не вижда алтернатива на ОПЕК, а цената от 60 долара е барел определи като справедлива /интервюта за ТВ Россия 24 и РБК/.

Последни новини
Още от Новини