Какво означава Brexit за Русия

Рубен Аганбегян, член на Съвета на директорите на Открытие Холдинг

Рубен Аганбегян, член на Съвета на директорите на Открытие Холдинг, Санкт Петербург, 16 юни 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Рубен Аганбегян, член на Съвета на директорите на Открытие Холдинг, Санкт Петербург, 16 юни 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Рубен Аганбегян, член на Съвета на директорите на Открытие Холдинг коментира последиците от Brexit за икономиката на Русия, данъчните системи в Европа и санкциите в интервю за Райън Чилкот от Bloomberg по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Русия, на 16 юни 2016.

 

"Мисля че не би трябвало да има непосредствено такова огромно влияние върху Русия и руския бизнес. Ключовият въпрос е относно дългосрочния план. Русия от стотици години е била доста  интегрирана в Европа и е част от Европа.

Да, санкциите са проблем, но не мисля че Русия има интерес от слаба Европа. И големият въпрос е какво ще означава Brexit за Европа? Дали ще я отслаби или не?", казва Аганбегян.

Значи вие ръководите холдинга Откритие, имате над стотина души в Лондон, събуждате се на 24 юни и научавате че Великобритания е напуснала ЕС, как ще постъпите? Изтегляте се от Лондон?

Аз лично не мисля така. Като погледнем назад към 2008 и кризата тогава, имаше много дискусии, че Лондон ще бъде напуснат от много банкери.

Мисля ключът тук е че няма друг европейски град, който е готов от гледна точка на работната ръка или на недвижими имоти. На банките ще им отнеме години да се изнесат от Лондон. И на нас също. Ние имаме много английска и британска инфраструктура, офиси, хора, работна ръка и други, така че за нас, тъй като сме малки според лондонските измерения, важното е да гледаме големите момчета, да видим те какво правят и да последваме примера им.

Да, харесва ни в Лондон - от гледна точка на данъците, на регулатора. Инвестирали сме доста в добра инфраструктура.

 

А Brexit би ли означавал че руснаците ще започнат да продават къщите си?

И къде да отидат? Там е ключът!

 

Швейцария например.

Не мисля че има много страни, които действително очакват това. Например Франция и Италия търсят също как от данъци да попълнят бюджета си и т.н. Така че едва ли има някой, който очаква тези хора. Не мисля че това е руски проблем. Смятам че е проблем за международната работна ръка. Вие също живеете в Лондон.

Цялото интервю гледайте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини