Коя страна харчи повече за инфраструктура в сравнение със САЩ и Европа

Доклад на McKinsey

Хонконг. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Хонконг. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Въпреки сериозната нужда от по-добра инфраструктура, инвестициите в такава са отбелязали спад в 10 големи световни икономики от финансовата криза насам. Сред тях е и САЩ, показва ново проучване на института McKinsey. В същото време Китай продължава да инвестира сериозни суми за изграждане на инфраструктура.

Китай харчи повече за инфраструктура годишно в сравнение със Северна Америка и Западна Европа взети заедно, показва докладът на McKinsey, съобщава Bloomberg.

Редица икономисти в световен мащаб казват, че сега е правилният момент за инвестиции, защото лихвите са на изключително ниски нива, а световната икономика може да бъде задвижена от завишени инвестиции в сектора.

Не липсват обаче и мнения от други икономисти, според които орязването на държавните разходи, което почти неминуемо минава и през по-малки инфраструктурни инвестиции, е правилният път за устойчиво дългосрочно икономическо развитие.

В докладът на McKinsey се изброяват 10 страни, в които инфраструктурните разходи са се понижили като дял от БВП от 2008 насам. Това са САЩ, Великобритания, Италия, Австралия, Южна Корея, Бразилия, Индия, Русия, Мексико и Саудитска Арабия. За сметка на това инфраструктурните инвестиции са нараснали като дял от БВП в Япония, Германия, Франция, Канада, Турция, Южна Африка и Китай.

В доклада на McKinsey се отбелязва и възможността да се стигне до прекомерни инфраструктурни инвестиции. Ако те продължават с текущия темп, Китай, Япония и Австралия вероятно ще надхвърлят нуждите си до 2030.

Препоръка за осъществяването на инфраструктурни инвестиции, която дават от McKinsey, е средствата да се набират от хората, които ще използват изградената инфраструктура, например чрез тол такси при строеж на магистрала.

 

Последни новини
Още от Новини