Фокус върху разплащанията на инвестициите във финансови технологии

Финансовите институции се нуждаят от иновации, смята Рой Хътчинсън

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Над 50% от инвестициите във финансови технологии отиват за услуги, свързани с разплащанията. Това съобщи по време на Финансов форум „Иновации“ Рой Хътчинсън, директор „Консултинг“ в Deloitte Полша, предаде Investor.bg.

По думите му банките ще загубят своята позиция във веригата на стойността на разплащанията, защото на пазара се появяват прекалено много други играчи, които са по-гъвкави. Като пример той посочи приложението за поръчване и разплащане на Starbucks, което вече се радва на голяма популярност в САЩ.

“Приложенията дърпат напред разплащанията, не вашата карта”, обобщи експертът. Той посочи, че Deloitte очаква предложенията за разплащания, които са базирани на събирането и анализирането на бази данни за потребителските навици и желания, да наберат сили през следващите години, защото контекстът става все по-важен, а хората търсят по-голямо удобство, като възможността да плащат в движение например.

“Банките не се опитват да отговорят на всичко това, а по-скоро избягват въпроса”, категоричен е Хътчинсън. Според него това ще доведе до големи трудности за тях и най-вече за запазване на сегашното ниво на приходите.

Финансовите институции се нуждаят от иновации и от това да вземат решение дали да участват в промяната, която предстои, обясни още той. По думите му предстои да видим продължителен растеж на разплащанията, но картите ще остават на заден план, защото ще има все по-свързани с контекста около нас възможности за плащане.

На банките се падат едва 19% от всичките $10 млрд., похарчени за технологии в сферата на финансите през 2015. Големият въпрос, който стои пред банковите институции оттук насетне, е дали ще инвестират в собствени иновации и дали ще са склонни да се насочат към партньорства с небанковите си конкуренти.

Чуйте какво каза Рой Хътчинсън в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Бизнесът и потребителите

Според Ваня Манова, мениджър на MasterCard за България и Македония, в момента безналичните плащания са по-удобни и затова стават все по-предпочитани от търговците в България.

“Преди години ние се опитвахме да ги убедим какви са предимствата, а сега самите търговци ни търсят, за да им помогнем в популяризирането на тези услуги”, коментира тя. Манова допълва, че онлайн плащанията растат с всяка година. През 2015 те са отбелязали ръст от 82% на годишна база.

Според нея е нараснало доверието в електронните разплащания, а в България жените са тези, които по-често плащат онлайн.

“Употребата на картите вече не е свързана само с директните плащания в магазините. Вече има много нови канали, защото хората искат платежният процес да може да се извършва през различни свързани устройства”, обобщи тя.

Същевременно започва заместването на пластиката с нейния дигитализиран вариант, или т.нар. навлизане на дигитални карти, които изискват потребителят да притежава смартфон.

Последни новини
Още от Новини