Заетостта в България расте с почти 1% за година

Средният темп на покачване в ЕС е 1,4% през първото тримесечие

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Броят на заетите лица в България нараства с 0,3% през първото тримесечие на годината и с 0,9% на годишна база, показват данните на Европейската статистическа служба Евростат.

С това България изпреварва Белгия (0,2%), Франция (0,2%) и Великобритания (0,1%) по ръст на заетите лица, а в Португалия заетите през тримесечието остават без промяна.

Броят на заетите лица в Европейския съюз нараства с 0,3% през първото тримесечие и с 1,4% на годишна база. Общо 231,3 млн. души са заетите в ЕС, което е най-високото ниво от втората половина на 2008.

Сред страните членки Чехия (1,5%), Литва (1,3%) и Унгария (1%) отбелязват най-голям ръст през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с предходните три месеца. Полша (-0,5%), Гърция (-0,1%), Латвия (-0,1%) и Холандия (-0,1%) регистрират спадове.

Заетите в 19-членната зона с единна европейска валута също растат с 0,3% през първото тримесечие на годината, което показва продължаващо постепенно възстановяване, отбелязва MarketWatch.

На годишна база заетите сред нациите, разплащащи се в евро, се увеличават с 1,4% през първото тримесечие след ръст от 1,2% през предходните три месеца.

Общо броят на заетите лица в еврозоната достига 152,6 млн. души през отчетния период, най-високото ниво от първото тримесечие на 2009. Въпреки това хората с работа остават далеч под предкризисните нива.

Последни новини
Още от Новини