Ненчев: България е готова да участва в новата многонационална бригада на НАТО

Алиансът не търси конфронтация с Русия

Снимка: Bulgaria On Air Снимка: Bulgaria On Air

България е готова да участва с 400 войници в новата многонационална бригада на НАТО в Румъния, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БНР.

Ненчев е в Брюксел заради срещата на министрите на отбраната на държавите членки в Алианса. „Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно“, коментира той.

Днес стана ясно, че НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния освен батальоните, планирани за Балтийските държави и Полша. Окончателно решение за разполагането на силите в Румъния ще бъде взето на форума на НАТО, който ще се проведе във Варшава през юли.

„Ние разглеждаме възможността как да увеличим своето присъствие в района на Черно море. Вече сме предприели действия чрез повече въздушни патрули и военноморски части и засилване на ученията. Обсъждаме и разглеждаме предложение на Румъния за това, че те могат да предоставят база за разполагането на бригада, която след това ще може да организира и подпомага действията на НАТО в региона“, коментира генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения. Затова и каналите за политически диалог с Москва остават отворени.

„Нашето послание е, че НАТО ще продължи да защитава всичките си съюзници от каквито и да било заплахи, независимо откъде идват. В същото време изразяваме силен сигнал, че не търсим конфронтация с Русия, не искаме нова Студена война и ще продължим да се борим за изграждането на по-конструктивни отношения“, коментира той.

Страните ни са изправени пред безпрецедентни предизвикателства пред сигурността - от изток и от юг, каза още при откриването на срещата Столтенберг.

Министрите на държавите от Алианса трябва да приемат рамка за по-нататъшното адаптиране на НАТО към предизвикателствата от юг, обясни генералният секретар на НАТО. Предвижда се и засилване на способностите за кибер отбрана, ще се търсят и начини за подобряване на свободата на придвижване на сили на НАТО в Европа.

Тази вечер Столтенберг ще се срещне с Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и с представители на партньорите Финландия и Швеция, за да се обсъди как да се засили сътрудничеството.

Утре министрите ще разгледат нестабилността отвъд границите на Алианса и ще обмислят какво още може да направи НАТО, за да "проектира" стабилност. Ще има също и среща в Комисията НАТО - Украйна.

Последни новини
Още от Новини