Инфлационният натиск във Великобритания остава слаб

Базисната инфлация остава непроменена на ниво от 1,2 на сто

Снимка: Sam Dawson/Bloomberg Снимка: Sam Dawson/Bloomberg Снимка: Sam Dawson/Bloomberg Снимка: Sam Dawson/Bloomberg

Ръстът на потребителските цени във Великобритания остава стабилен на ниво от 0,3% на годишна база през май, съобщи WBPonline, позовавайки се на Националната статистическа служба. Инфлационният натиск остава слаб заради външни и вътрешни фактори, като Английската централна банка (АЦБ) има известно време, в което да изчака и да прецени как да действа, докато премине периода с очаквана висока волатилност около референдума, предаде Investor.bg.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на горивата и хранителните продукти, също остава на същото ниво както през април – 1,2 на сто.

Като се изключи март, когато инфлацията скочи до 0,5%, ръстът на потребителските цени от началото на годината остава без промяна.

Петролът и дизеловото гориво във Великобритания отчитат минимални повишения на годишна база, а най-голям натиск в низходяща посока оказват ниските цени на дрехите, обувките и хранителните продукти. Тези стоки поевтиняват през май заради конкуренцията между големите търговски вериги, посочва WBPonline.

Британският консорциум на търговците на дребно заяви в последното си проучване, че на този етап няма перспектива за повишаване на цените. Все пак изпълнителният директор на организацията Хелън Дикинсън посочва, че актуалното поскъпване на петрола ще окаже натиск върху търговците да повишат своите цени.

Отделно проучване на Националната статистическа служба показва, че цените на жилищните имоти на Острова са се повишили с 8,2% от началото на годината до април. Месец по-рано поскъпването възлизаше на 8,5%.

Данните за инфлацията са публикувани във време на висока волатилност преди референдума за еврочленството на Великобритания на 23 юни. Ако населението подкрепи излизане от Европейския съюз, се очаква инфлацията да се ускори значително по-бързо, до голяма степен заради поевтиняването на лирата. Brexit може да доведе до по-високи потребителски цени, но и до по-слаб ръст и по-висока безработица – асиметрична ситуация, в която централната банка ще трябва внимателно да балансира.

Последни новини
Още от Новини