Първият етап от модернизацията на българската газопреносна мрежа приключи

Общият обем на инвестициите в проекта е 220 млн. лева, осигурени със собствени средства на газопреносното дружество Булгартрансгаз

Снимка: Brian Wingfield/Bloomberg Снимка: Brian Wingfield/Bloomberg

Приключи първият етап от модернизацията на българската газопреносна мрежа, съобщават от Министерството на енергетиката. За осем месеца бяха подновени и въведени в експлоатация нови съоръжения в станциите "Странджа", "Ихтиман", "Лозенец" и "Петрич", съобщава Investor.bg.

Общият обем на инвестициите в проекта е 220 млн. лева, осигурени със собствени средства на газопреносното дружество "Булгартрансгаз".

С наличната газова инфраструктура България се превръща в незаобиколим енергиен фактор в региона, коментира премиерът Бойко Борисов по време на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на последната станция от проекта - "Петрич". Борисов, цитиран от правителствената пресслужба, посочи, че сега газът ще може да се "движи във всички посоки" през територията на страната.

След модернизацията на компресорната станция в Петрич ще може да се използва пълният реверсивен капацитет на съществуващата газова връзка с Гърция - 3 млрд. куб. метра природен газ годишно. По този начин страната ни ще може да получава газ от още един източник, сред които и втечнен газ от терминала в Ревитуса.

Реконструкцията на компресорната станция в "Петрич" е струвала 35 млн. лева.

В края на миналата седмица пред журналисти директорът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов каза, че в момента се водят преговори за освобождаване на капацитета на съществуващата газова връзка с Гърция. Капацитетът е изцяло запазен за нуждите на "Газпром", тъй като през тази връзка се осъществява транзита на руски газ през България за Гърция.

След постигане на споразумение с руската страна ще стане ясно какви количества и при какви условия ще могат да бъдат използвани през връзката Сидирокастро - Кулата. Отварянето на капацитета ще даде възможност и за виртуална търговия с природен газ, а не само за физически доставки.

Последни новини
Още от Новини