Още изисквания за Apple от Индия

За да отвори собствени магазини на дребно, компанията трябва да започне производство в страната

iPhone 6s. Лондон. 23 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg iPhone 6s. Лондон. 23 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Индия търси по-голям ангажимент от страна на Apple. Правителството иска от компанията да започне производство в страната, за да одобри молбата на производителя на iPhone да отвори свои собствени магазини на дребно, съобщава Investor.bg, цитирайки Bloomberg, който се позовава на високопоставен представител на властите.

Правителството може да разхлаби сегашните политики, които изискват производство на територията на страната, за фирмите, които искат да отворят магазини в нея, ако Apple обяви срокове, в които планира да стартира производството, коментира източникът.

Министерствата на финансите и търговията в Индия водят преговори за промяна на сегашните изисквания, за да позволят Apple да промени предложението си, дори ако тези съоръжения не са завършени.

Не е задължително Apple да притежава завода, а може да работи с местен производител, като Foxconn Technology Group, както се случва в Китай.

Apple иска да засили присъствието си в Индия, тъй като страната е на път да се превърне в най-бързо развиващия се пазар на смартфони в света. В същото време продажбите на компанията в останалите части на света отслабват.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук посети страната за първи път и се срещна с премиера Нарендра Моди. Базираната в Купертино, Калифорния, компания използва големите си магазини в Ню Йорк, Токио и Шанхай, за да промотира своите продукти и да насърчава продажбите си, но в Индия продава чрез партньори като Redington India, както и в индийските подразделения на конгломератите Tata Group и Reliance Industries.

Apple има малък пазарен дял в Индия, тъй като потребителите предпочитат по-евтините устройства на конкурентите ѝ Samsung Electronics и Micromax Informatics. Очаква се в страната да бъдат продадени 1 млрд. смартфона през следващите пет години.

Индия изисква компаниите да правят поне 30% от своите компоненти на нейна територия, ако искат да продават в собствени магазини на дребно. Прилагат се само някои изключения. Apple прави по-голямата част от своите продукти в Китай и в момента не отговаря на този критерий.

Миналия месец финансовият министър Арун Джайтли реши да подкрепи решението на Съвета за насърчаване на чуждестранните инвестиции в Индия, че Apple трябва да се съобрази с местните закони. Индия има за цел да насърчи повече компании да произвеждат на нейна територия, което да открие доведе до откриването на нови работни места. Властите в страната не искат технологични компании да продават директно продуктите си и да се възползват от голямата ѝ база от потребители без да правят собствени капиталови инвестиции.

И все пак Apple продава едва 2% от телефоните в страната. Устройствата на компанията са доста по-скъпи от тези, които се купуват там. Над 80% от телефоните, продавани в Индия, струват под 150 долара. Най-евтиният iPhone – новият 4-инчов iPhone SE, струва 39 хил. рупии (581 долара).

Молбата на компанията да започне да внася и продава поправени стари устройства в Индия беше отказана, след като конкурентите се обявиха против.

Последни новини
Още от Новини