Меркел в Китай за търговия и инвестиции

Йорг Вунке, президент на Европейската търговска камара в Китай

Ангела Меркел, канцлер на Германия говори на конференция за бъдещето на ЕС в Берлин на 10 юни 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Ангела Меркел, канцлер на Германия говори на конференция за бъдещето на ЕС в Берлин на 10 юни 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Китай Ли Къцият се опитаха да ограничат конфликта за търговията по време на преговорите, засенчени от недоволството в Германия заради офертата за 4,6 млрд. евро от китайска компания за производителя на роботи Kuka AG, съобщи Bloomberg.

"Не искаме търговска война", каза Ли пред репортери в Пекин в понеделник, 13 юни 2016 след като двамата лидери присъстваха на подписването на бизнес договори за 2,7 млрд. евро. Те включват договори между Daimler AG и BAIC Motor Corporation Ltd. и между германското подразделение за производство на хеликоптери на Airbus Group и China Aviation Supplies Holdings Co.

 

Девето посещение

Меркел прави деветото си посещение в Китай за 10г. като канцлер.

Тя настоя за прозрачни и надеждни правила за чуждестранните инвеститори и увери Ли, че ЕС "работи по решение" на искането на Китай за признаването му като страна с пазарна икономика.

"Не вярвам, че е добре да има твърде много емоции", каза Меркел по време на съвместната пресконференция.

Меркел, която води със себе си група от 20 директори на големи компании, избягва изричното споменаване на Kuka, въпреки натиска у дома да защити компанията, която се смята за модел, съчетаващ дигиталните технологии и германската индустриална мощ.

Индустриален робот на Kuka в завода на aimler AG's Mercedes-Benz в Растаад, Германия, 22/1/2016. Photographer: Krisztian Bocsi/BloombergPhotographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През май германски представители в Берлин обсъдиха алтернативната оферта от Midea, най-големият производител  в Китай на електроуреди. Предложението й към Kuka, доставчик на индустриални роботи, базиран в Аугсбург предизвиква тревоги в Берлин за дългосрочните намерения на подкрепяните от държавата китайски инвеститори.

Kuka е доставчик на автоматизация за Airbus, Volkswagen и Fiat Chrysler.

 

Производство

"Китай и Германия имат сходно мислене, те се фокусират твърде силно върху производството", каза Ханс Хунднани, изследовател в германския Marshall Fund в Берлин, цитиран от Bloomberg.

"И двете става все по-големи конкуренти в еднакви сектори на високотехнологичното производство".

 

Йорг Вунке, президент на Европейската търговска камара в Китай не вижда "големи проблеми" ако китайци поемат фирма като Kuka.

"Имаме повече китайски инвеститори в Германия. Имаме отворена икономика и вярвам, че няма да има големи проблеми по предстоящата възможност китайска компания да поеме частни фирми като Kuka, ако така са решили акционерите. Същевременно това е пример за това как германските компании, които искат да правят бизнес тук, в Китай нямат същите права".

Чуйте цялото интервю за Bloomberg във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини