САЩ против Brexit

Финансовият министър на страната предупреди за негативни ефекти върху световната икономика

Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че световната икономика може да пострада, ако Великобритания напусне ЕС на 23 юни, когато ще се проведе референдумът по въпроса. 

„В най-добър интерес на Европа, Великобритания и световната икономика, както и за геополитическата стабилност, е Великобритания да остане в ЕС. Виждам единствено негативни икономически ефекти, ако гласуването приключи в обратната посока“, каза Лю. 

По този начин финансовият министър на САЩ се присъедини към редица други европейски лидери, заставащи зад премиера на Великобритания Дейвид Камерън и защитаващи оставането на страната в ЕС.

Лю потвърди и думите на президента Обама, че ако Великобритания напусне ЕС, ще трябва да изчака САЩ първо да договори търговско споразумение с ЕС, преди да се стигне до споразумение с Великобритания. 

Последните проучвания за настроенията сред британците сочат, че двата лагера са много близо. Проучване на вестник Observer показва, че 44% от гласоподавателите подкрепят оставане в ЕС, докато 42% - напускане на блока. 

В резултат волатилността около британския паунд стигна най-високото си ниво то 2009 насам, а валутата на страната поевтиня с най-сериозен темп от 4 месеца насам.

По отношение на американската икономика финансовият министър на САЩ остава оптимистично настроен,като каза, че страната все още се намира на „стабилен и устойчив път на растеж“. 

 

 

Последни новини
Още от Новини