Най-големите заводи в света

Автомобилните производители преобладават в класацията

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Електронноти издание Visual Capitalist подрежда десетте най-големи завода в света. Най-много заводи има от сферите на самолетостроенето и автомобилостроенето. Вижте кои производители се подреждат в призовата десетка:

10. Завод за сглобяване на космически кораби на НАСА
Намиращ се във Флорида, този завод с площ от 32 374 м2, е построен от НАСА през 1966 за сглобяването на ракетата Сатурн V. Вратите му са високи 139 м. 

9. Корабостроителницата Meyer Werft
Притежавана и управлявана от семейство Майер в продължение на 6 поколения, това е най-голямата корабостроителница за производство на круизни кораби. Намира се в Папенбург, Германия и заема площ от 63 хил. м2

8. Фабриката Lauma 
Неочакван участник в класацията се явява тази фабрика, в която се произвеждат материали за дамско бельо. Намира се в Латвия, а дължината и е колкото на 5 футболни стадиона. Общата площ на фабриката е 115 645 м2

7. Заводът на Airbus - Jean-Luc Lagardère 
Не е изненада, че някои от най-големите заводи в света, се занимават с производство на самолети. Този завод на Airbus се намира във Франция, а площта му достига 122 500 м2.

6. Заводът на Mitsubishi Motors в Северна Америка
За автомобилните заводи размерът отговаря на икономии от мащаба и съответно по-ниски разходи на единица произведен продукт. Този завод е построен през 1981 в Илинойс, като се занимава с производството, продажбите и развойната дейност на Mitsubishi в Северна Америка. 

5. Заводът на Chrysler - Belvidere 
Този завод също се намира в Илинойс, но е собственост на Chrysler. Построен е през 1965 и се простира на площ от 330 хил. м2

4. Заводът на Boeing
Намиращ се малко извън Сиатъл, това е най-големият завод за производство на летателни апарати в света. Площта му е 398 хил. м2, а в него са се произвеждали моделите на Boeing 747, 767, 777 и 787.

3. Заводът на Tesla

Не става въпрос за гигафабриката на Tesla, която се строи в момента, а за вече изградения завод на компанията. В него се използват 10 от най-големите роботи в света, а площта му се простира на 510 хил. м2. Разположен е в Калифорния. 

2. Заводът на Hyundai Motor в Улсан

Този завод е 10 пъти по-голям от завода на Tesla. Намира се в Южна Корея и е основата производствена мощност на Hyundai. Площта му е над 5 млн. м2, а в него работят 34 хил. души. Заводът има собствена болница, пристанище и пожарна. 

1. Заводът на Volkswagen във Волфсбург

Най-големият завод на планетата е този на най-големия автомобилен производител – Volkswagen. Площта му е 6,5 млн. м2, което е с около 1,5 млн. м2 повече спрямо завода на Hyundai. Там се намира и централата на Volkswagen, а заводът е толкова голям, че в него служителите се придвижват с велосипеди. 

Производство в завода на VW във Волфсбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg.

 

 

Последни новини
Още от Новини