Великобритания обмисля увеличаване на данъците за дизеловите автомобили

Мярката се налага заради повишеното замърсяване на въздуха в големите градове

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Правителството на Великобритания обсъжда възможността за увеличаване на данъците на автомобилите с дизелови двигатели. Според секретаря на транспортната агенция Патрик Макалфин тази мярка се налага заради повишението на замърсяването на въздуха в големите градове, пише Investor.bg.

Макфалин заяви, че досегашната практика на властите за поощряване на купувачите на дизелови автомобили е била грешка. През 1974 г. едва 7,4 % от леките коли в Обединеното кралство са задвижвани с такова гориво, но през 2001 г. правителството намалява техния данък и така те достигат 33%. Десет години по-късно всеки втори автомобил в страната е с дизелов мотор.

Дизеловите автомобили изхвърлят по-малко въглероден диоксид в атмосферата в сравнение с бензиновите, но пък във въздуха попадат повече други опасни токсични вещества като азотен диоксид. Той причинява болести, от които във Великобритания умират по 7000 души на година. Като цяло замърсеният въздух убива над 40 000 британци годишно.

Други държави в Европа също тръгнаха на война с дизела. В Германия смятат да забранят колите с такива мотори, произведени преди 1997 г. Норвегия на свой ред смята през 2025 г. да забрани всички автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Последни новини
Още от Новини