Русеф ще свика референдум за предсрочни избори, ако се върне на поста си

Според допитване от тази седмица две трети от бразилците подкрепят импийчмънта й

Дилма Русеф. Снимка: Lula Marques/Bloomberg Дилма Русеф. Снимка: Lula Marques/Bloomberg

Дилма Русеф заяви, че ще свика референдум за произвеждане на предсрочни избори, ако бъде възстановена в длъжност като президент на Бразилия, пише Investor.bg

Анализатори смятат, че това предложение е опит на Русеф да привлече колебаещи се сенатори в започната процедура по импийчмънта й.

Ако Русеф оцелее след проверката на Сената, която се очаква да завърши през август, конституцията й дава право да довърши мандата си до 2018 г., въпреки че при сегашните обстоятелства тя ще е в слаба позиция да управлява.

Поддръжниците на Русеф оспорват легитимността на временното правителство на вицепрезидента Мишел Темер, който управлява докато Русеф е временно отстранена от длъжност заради процеса за импийчмънта й.

Само един от всеки десет бразилци има положително мнение на правителството на Темер, а мнозинството искат избори още тази година, сочи допитване от тази седмица. В него обаче се вижда, че две трети от бразилците подкрепят импийчмънт на Русеф.

"Трябва да се консултираме с населението, за да възстановим конституционния договор, който бе разрушен от процеса по импийчмънт", каза Русеф в интервю за правителствената телевизия Те Ве Бразил.

Русеф бе отстранена от длъжност на 12 май, след като Сенатът гласува с 55 на 22 гласа да я съди по обвинение, че е нарушила бюджетните закони. За да бъде намерена за виновна и окончателно свалена от власт са й нужни още пет гласа, или една трета от сенаторите, отбелязва Ройтерс.

Последни новини
Още от Новини