Пилотите на Air France обявиха 4-дневна стачка

Протестът ще струва десетки милиони евро на компанията

Самолет от Air France-KLM Group на летище CDG. 28/1/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Самолет от Air France-KLM Group на летище CDG. 28/1/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

70-80% от полетите на Air France са осигурени, съобщи дирекцията на авиокомпанията след започналата в събота, 11 юни 2016 нова стачка на пилотите. Около 25% от тях участват в протестите според Air France.

Три пилотски синдиката в компанията, SNPL. Spaf и Alter започнаха стачка в събота. Протестът ще продължи 4 дни и може да се удължи, ако не бъдат изпълнени исканията на служителите.

 

През 1998 по време на Световното по футбол пилотите направиха 10-дневна стачка и накрая компанията отстъпи пред исканията им, съобщи Figaro.

Синдикатите на стюардесите и стюардите призоваха за стачка на 27 юли до 2 август в знак на протест срещу условията на труд.

Френското подразделение на Air France-KLM Group обяви 25% намаление на европейските полети в началото на първенството по футбол, на което Франция е домакин.

 

Цената на протеста

Планираният 4-дневен протест е вторият за две години и ще струва на авиокомпанията „десетки милиони евро“, каза главният изпълнителен директор на Air France-KLM Group Александър дьо Жуниак, цитиран от Bloomberg.

Стачката накара холандският партньор в бранда да я критикува публично като „унищожителна“.

От 4 юли Жуниак ще бъде сменен на поста от Жан-Марк Жанаяк, защото ще оглави IATA като новия генерален директор на мястото на Тони Тейлър.

 

Исканията на пилотите

  1. Пилотите на Air France протестират срещу удължаването на часовете на труд без допълнително заплащане.
  2. Служителите на авиокомпанията настояват още ръководството да поръча 26 самолета за дълги полети, за да осигури готовността на превозвача за ръст на капацитета.
  3. В синдикалните искания е и 11% повишение на заплатите на пилотите, които в момента се осигуряват с общо около 1 млрд. евро, Жил Гато, ръководител на персонала на компанията, цитиран от Bloomberg.

В началото на юни Франция бе блокирана от стачки на работниците в рафинериите и след това в железниците заради реформите в трудовото законодателство.

Първият мач от Евро 2016 бе изигран в петък, 10 юни при извънредни мерки за сигурност и след едноседмична стачка на служителите по чистотата, приключила в събота, 11 юни.

На 11 юни стачкуват и пилотите от скандинавските авиолинии, SAS.

Последни новини
Още от Новини