Винетките и ТОЛ таксите стигат само за поддръжка на пътищата в сегашното им състояние

Иван Бойков в Бизнес старт, 10.06.2016

Иван Бойков, Камара на строителите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Бойков, Камара на строителите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тече интензивна подготовка за новия програмен период за проекти, финансирани с европейски средства. Това каза Иван Бойков от Камарата на строителите в интервю на Йоанна Николова в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. "Трябва да приключим с това пълнене на дупки, но качеството зависи от инвестирането. В западноевропейската пътна мрежа почти всяка година се преасфалтира. Ние вече страдаме от лоши легла на пътищата. Проблемът не е само в асфалтовата покривка, която се вижда". 

"Имаме да строим още пътища - предстои ефективното строителство на Струма, която е европейски приоритет, предстои да се намери решение за, първата отсечка на новата Хемус. Тези проекти ще престанат да се финансират от ЕС, а има нужда от финансиране, защото  и пътищата в Северозападна България са в много лошо състояние. Трябва да инвестира и бюджета. Само ТОЛ таксите и винетките могат да покрият поддържането на пътищата в сегашното им състояние, плюс много ограничено ново пътно строителство".

Бизнесът трябва да влезе ефективно в образователната система, а не като донор или спонсор. Проблемът е системен и е нужно нормативно регламентиране на дуалното образование. 

"Системата на образованието е пак система за усвояване на пари. Важно е какъв брой, а не какво качество специалисти излизат". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини