Драги предупреждава за дългосрочна опасност пред еврозоната

Потенциалът на европейската икономика може да намалее

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Има риск Европа да пострада в дългосрочен план заради слабата производителност и ниския растеж. За това предупреди гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Той говори по време на Брюкселския икономически форум на 9 юни.

„Няма да оставим инфлацията под целта ни за по-дълго отколкото можем да избегнем, имайки предвид природата на шоковете, пред които сме изправени. За останалите това означава да посветим всяко усилие на това производството да се върне до потенциала си преди ограниченият растеж да нанесе дълготрайни щети“, каза Драги.

Гуверньорът на ЕЦБ за пореден път поиска намеса от страна на политиците и прилагането на структурни реформи.

„Има много разбираеми политически причини за отлагането на структурните реформи, но малко добри икономически. Цената на отлагането просто е прекалено висока“, каза Марио Драги.

Гуверньорът на ЕЦБ изтъкна опасността от продължителен растеж под потенциала на икономиката, като каза, че така тя ще отслабне и потенциалът ѝ ще се понижи до реално реализираното производство, като по този начин ще пострада растежът в дългосрочен план.

През 2015 икономическият растеж на еврозоната достигна 1,6%.

Още едно мнение от високопоставен служител на ЕЦБ дойде на 9 юни. Членът на управителния съвет на институцията Франсоа Вилерой защити паричната политика на банката пред Долната камара на германския парламент.

„Докато инфлацията е прекалено ниска, както е днес, трябва да предприемем действия. Ако не действаме, няма да изпълним мандата си и рискът от делфация за Европа и Германия ще нарасне“, каза Вилерой.

Последни новини
Още от Новини