Съдът осъди SocGen да плати 400 000 евро за уволнението на Кервиел

Съдиите отсъдиха, че банката е знаела за финансовите измами

Жером Кервиел, бивш трейдър на Societe Generale SA пред съда във Версай, Франция, 16/1/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Жером Кервиел, бивш трейдър на Societe Generale SA пред съда във Версай, Франция, 16/1/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Съдът в Париж осъди Societe Generale да плати над 450 000 евро на бившия си трейдър Жером Кервиел за уволнението му "без основателна и сериозна причина" и при "обидни" условия, съобщава АФП.

Адвокатът на банката Арно Шоле нарече решението "скандално" и каза, че ще обжалва. Той припомни, че Кервиел е бил признат за виновен за финансова измама.

Съдът, дал на бившия трейдър първата съдебна победа в 8-годишната му битка с банката, която го смята за единственият виновен за загубата на 4,9 млрд. евро, смята, че банката е знаела за нарушенията преди да го изгони.

"Societe Generale не може да се прави, че не е знаела за операциите на Жером Кервиел" преди уволнението му през януари 2008, каза съдия Хюго Камбурнак, цитиран от Bloomberg.

Банката "незабавно" ще обжалва решението, включващо и заповед за изплащане на 80 000 евро на Кервел.

Кервиел бе осъден преди това за операции, довели до загуби, чийто размер той оспорва и твърди, че Societe Generale също трябва да бъде подведена под отговорност.

Жером Кервиел се предаде сам и бе арестуван в Южна Франция на 18 май 2014, след като се върна от Италия, за да лежи 3г. в затвора за измама. Той никога не е отричал да е правил залози за 50 млрд. евро, но твърди, че началниците му също носят отговорност за това.

Последни новини
Още от Новини