Киев поиска Газпром да поднови доставките на газ

Според Алексей Милер става дума за доставки за 9 месеца

Газова инсталация на ОАО Газпром в Уренгой. Русия. Photographer: Dmitry Beliakov/Bloomberg News. Газова инсталация на ОАО Газпром в Уренгой. Русия. Photographer: Dmitry Beliakov/Bloomberg News.

Газпром получи писмо от Нафтогаз със заявка за възстановяване на доставките на руски газ, съобщи РБК, цитирайки директора на руския гигант Алексей Милер. От ноември 2015 Украйна не е купувала руски газ.

"Става дума за 9 месеца - второто полугодие на 2016 и първото тримесечие на 2017", каза Милер.

Нуждата от преки доставки на руски газ Милер обясни със съкращението на доставките на европейски газ за Украйна.

"Денонощният обем на реверса от Европа през юни намаля 6,4 пъти и 16,8 пъти в сравнение с април".

Новото правителство на Украйна се опитва да прекрати зависимостта си от руски газ, съобщава АП. След като Русия спря доставките за Украйна през ноември заради неплатени доставки, Киев се обърна към западните си съседи за горивото, което те купуват от Русия. Украйна настоява, че е на по-ниска цена от преките доставки.

Предишните газови спорове между Русия и Украйна водеха до спиране на доставките. През 2009 подобен спор предизвика сериозни смущения в зимните доставки до страни от ЕС, включително и България.

В понеделник шефът на Нафтогаз, Андрей Коболев съобщи за украинските медии, че неговата компания преговаря с Газпром за възобновяване на доставките в третото тримесечие на 2016. Според него за подновяване на поръчките цената на руския газ трябва да е по-ниска от тази, на която Киев се предлага газ от европейското направление.

В писмото си Нафтогаз предлага на Газпром подписване на допълнение към договора за доставки и счита за икономически обосновата цената на ниво "хъб минус транспорт", съобщава РИА Новости, цитирайки украинската компания.

Последни новини
Още от Новини