Хилъри Клинтън може да спечели историческа подкрепа

Тим Хигинс, Bloomberg News

Хилъри Клинтън по време на кампанията в Калифорния. 6 юни 2016. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg Хилъри Клинтън по време на кампанията в Калифорния. 6 юни 2016. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Хилъри Клинтън си осигури делегатите, необходими да претендира за президентската номинация на 7 юни, съобщи АП, с което оказа допълнителен натиск над Бърни Сандърс да се откаже от надпреварата.

Повратният момент настъпи само ден след като президента Барак Обама разговаря със Сандърс в опит да обедини партията преди изборите срещу републиканеца Доналд Тръпм. Сандър обеща да остане в кампанията и да предизвика оспорвано общо събрание на партията, съобщи Bloomberg.

"Секретар Клинтън няма и няма да успее да събере необходимия брой делегати, за да си осигури номинацията", каза в изявление сенатор Сандър. "Тя ще зависи от суперделегатите, които не гласуват преди 25 юли и които могат дотогава да си променят мнението".

С победи през уикенда на Вирджинските острови и в Пуерто Рико Клинтън продължи да се бори за окончателния избор на партията си и когато всички гласове бяха преброени и ангажиментите на суперделегатите отчетени, тя стана първата жена в историята на НАСЩ, която си осигури номинацията на голяма партия, съобщи Bloomberg.

"Това бе невероятно пътуване", каза бившият държавен секретар на САЩ, бивш сенатор и бивша първа дама пред репортери в Комтън, Калифорния. "Да имаме жена-президент ще бъде историческо постижение и показателно за това каква страна сме и за какво се борим. Много е вълнуващо".

Чуйте коментара на Тим Хигинс, Bloomberg News във видеото.

Преди първичните избори на 7 юни 2016 Клинтън има 1812 твърди делегати и подкрепата на 571 от общо 714 суперделегати, според изчисленията на АП.

Последни новини
Още от Новини