Brexit поставя под заплаха идеята за Обединена Европа

Миграционната криза е ключовият тест

Флагът на Великобритания за сега се вее редом до този на Европейския съюз. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Флагът на Великобритания за сега се вее редом до този на Европейския съюз. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Евентуален Brexit поставя под заплаха идеята за Обединена Европа и може да предизвика нова криза. Около това мнение се обединиха Плевнелиев и Барозу. По мнението на политиците европейската идея се нуждае от нова вълна на подкрепа не само от институциите на Европейския съюз, но и от правителствата на държавите членки и от европейските граждани. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава по повод срещата на президента Росен Плевнелиев и председателя на Европейската комисия в периода 2004-2014 г. Жозе Мануел Барозу, цитиран от Investor.bg.  

Двамата бяха единодушни, че множеството кризи около и в рамките на ЕС налагат на европейските държави да се обединят в търсенето на общи решения.

„Миграционната криза е ключовият тест днес за способността на държавите членки на ЕС да действат солидарно и единно“, посочи на срещата държавният глава.

Росен Плевнелиев припомни, че България е една от малкото европейски страни, които напълно спазват Дъблинския регламент и регистрират всички мигранти.

Президентът отново подчерта, че ЕС трябва да разграничава бягащите от войната от икономическите мигранти.

Споделена беше оценката, че възможното излизане на Великобритания от ЕС поставя под заплаха идеята за обединена Европа и може да предизвика нова криза.

По време на срещата държавният глава благодари на Жозе Мануел Барозу за последователната му подкрепа в процеса на европейската интеграция на страната ни.

Бившият ръководител на ЕК подчерта, че от стартирането на преговорите за присъединяване към ЕС България винаги е била една от най-проевропейски настроените държави и тази принципна позиция трябва да бъде призната и подкрепена.

Той благодари лично на президента Росен Плевнелиев за важния му принос към развитието на европейския проект.

Последни новини
Още от Новини