Стачки и наводнения във Франция

Наводненията и Европейското във Франция засега не спират стачката на SNCF

Скоростен влак TGV на SNCF. 9/9/2015. Photographer: Pau Barrena/Bloomberg Скоростен влак TGV на SNCF. 9/9/2015. Photographer: Pau Barrena/Bloomberg

Стачката във френските държавни железници SNCF струва между 15 и 20 млн. евро на ден, съобщи за АФП говорител на компанията. Включително с товарните превози, сметката излиза над 20 млн. евро дневно, каза говорителят на SNCF.

В оценката са включени загубите от "непродадени билети, върнати пари и замени", на влакове с автобуси, съобщи същият източник.

На 6 юни 2016 френските железничари влязоха в шестия пореден ден на протести, докато синдикатите обявиха безсрочна стачка, а ръководството на SNCF и синдикатите в железниците в понеделник започнаха последни преговори за организацията на работа.

От началото на март това е тринайсети ден на стачка.

Трафикът във Франция е силно нарушен, особено при влаковете Intercite и Trancilens. При скоростните влакове TGV се движат по 6 до 10 влака.

В понеделник сутринта министърът на икономиката Еманюел Макрон, дошъл да преговаря по условията на труд и протестите в Монтрьой, бе посрещнат с яйца от членове на синдиката CGT.

 

 

Пролетта на 2016 донесе на французите стачки в рафинериите и транспорта срещу реформата в трудовото законодателство, облекчаващо наемането и освобождаването от работа.

През юни и юли, когато Франция е домакин на Европейското първенство по футбол /10 юни-10 юли 2016/ са планирани още стачки: железниците и метрото в Париж, рафинериите.

В събота, 4 юни премиерът Манюел Валс призова железничарите към солидарност и спиране възможно най-бързо на протестите.

Валс ги оцени като "напълно неразбираеми" на фона на наводненията.

 

Наводненията

Седмица след началото на наводненията във Франция, в които загинаха четирима души, а няколко десетки бяха ранени, последиците от бедствието се оценяват на около 1 млрд. евро от щети и пропуснати ползи за компаниите в 14 департамента в Ил-дьо-Франс, Нормандия и долината на река Шер, където остава оранжево ниво на опасност, съобщава Le Parisien на 6 юни 2016.

 

Река Сена излезе от коритото и се разля в неделя, 5 юни в Руан. От магистрала А10 бяха евакуирани около 200 коли, останали блокирани от сряда. В Париж пожарникарите изпомпиха 1000 куб.м вода от пътен възел на Порт дьо Берси, залят от петък.

Стойността на щетите ще бъде обявена във вторник, 7 юни.

Премиерът Валс обяви, че "в следващите дни правителството ще мобилизира средства за спешна помощ за милиони евро за най-силно засегнатите от бедствието", без да чака застрахователите да обезщетят пострадалите.

Властите мобилизираха полиция и жандармерия да пазят домовете на хората, които бяха евакуирани.

 

Щети за 1 млрд. евро

Трябва да сме предпазливи, но разходите може да са много по-високи" от 1 млрд. евро, каза Жулиет Медел, държавен секретар за помощите за пострадали пред France 3. Медел ще се срещне със застрахователите в понеделник.

Пред радио RTL в неделя финансовият министър Мишел Сапен каза, че бедствието няма да се отрази на френската икономика.

Правителството вероятно ще обяви наводненията за "природно бествие" още на 8 юни на седмичното си заседание и ще позволи на застрахователите да започнат да плащат, каза президентът Франсоа Оланд пред радио France Inter в неделя.

Френската асоциация на застрахователите AFA оценяваше разходите на 600 млн. евро на 3 май. Maif, една от най-големите застрахователни компании във Франция каза, че щетите ще са над 2 млрд. евро, съобщи Фигаро.

Последни новини
Още от Новини