Над 40% от британските петролни и газови компании обмислят нови икономии

Една трета от компаниите планират да съкратят още служители през тази година

Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Повече от 40% от британските петролни и газови компании планират да намалят разходите си още повече в отговор на икономическия спад в индустрията, сочи ново проучване, съобщава Investor.bg.

Докладът на Bank of Scotland и Lloyds Banking Group разглежда позициите на индустрията в периода между декември и февруари.

Той показва, че една трета от компаниите планират да съкратят още служители през тази година.

От анкетираните 141 компании 51% са направили съкращения през миналата година, като за шотландските компании този процент е 63%.

В Шотландия 57% от анкетираните компании в индустрията и веригата за доставки казват, че са били силно или много силно засегнати от срива на цените на петрола. В Обединеното кралство този процент достига 41%.

За всяко едно работно място, създадено през миналата година, те казват, че са били изгубени други шест.

Според една четвърт от компаниите те са се разраснали, дивесифицирайки се в други сектори. По-големите компании се опитват да изведат от експлоатация съоръжения в Северно море.

Малките компании пък са си поставили за цел да се развиват повече чрез инвестиции във възобновяеми източници. Има обаче спад в очакванията, че ще има възможности, идващи от шистовата газова индустрия.

Отчита се и сериозен спад в плановете за износ от 91% през миналата година до 67%.

Това понижение е най-изразено при тези, които са ориентирани към северноамериканските пазари, както и за компаниите, обмислящи навлизане в Близкия изток.

Интересът към сделки в африкански енергийни проекти обаче остава силен.

Компаниите очакват проучвателната дейност да остане слаба, докато цените на петрола не се покачат още. Те се вдигнаха от дъното от под $28 за барел през януари до около $50 напоследък.

Очакванията кога петролът ще достигне $75-$80 за смесени, като 33% от респондентите казват, че това ще стане до 2018, а 28% вярват, че няма да се случи пред 2020. Като цяло по-големите петролни компании смятат, че възстановяването на цената ще отнеме повече време.

Стюарт Уайт, специалист по индустрията в Bank of Scotland, казва: „Спадът на цената на петрола бе по всички водещи заглавия по света, а страничните му ефекти върху инвестициите и заетостта създадоха икономически насрещни ветрове, които се усещат не само от индустрията, но и в по-широката икономика“.

„Предвид цените от около $50 в момента има надежда, че цените са достигнали дъното и са започнали бавно и скромно да се възстановяват“, продължава той.

Според него много бизнеси без съмнение са изправени пред по-трудни решения от икономии на разходите, заетост и инвестиции.

„Макар че ударът от ниските цени на петрола е силен за много компании и отделни лица, загубили работата си, секторът доказва, че е една от най-устойчивите индустрии в Обединеното кралство“, казва Уайт. „Все още има вълнение, през което да се премине, но оставаме ангажирани с подкрепа за клиентите ни в сектора“.

Последни новини
Още от Новини