Китайци купуват Интер

Тенденцията за все повече пари от страна на Китай във футбола продължава

Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Китайският ритейлър Suning Commerce Group ще придобие 70% от италианския гранд Интер за 270 млн. евро ($306 млн.), предаде Bloomberg.

Suning ще придобие съществуващи и новоемитирани акции на Интер, написа самата компания в прессъобщение. След придобиването досегащният президент на клуба в лицето на индонезийския бизнесмен Ерик Тохир и неговата компания ще продължат да притежават 30% от клуба.

Сделката е ключова за цялостната стратегия на Китай в сферата на футбола до 2025. Целта на властите в страната е до 2025 спортната индустрия в Китай да достигне обем от $760 млрд., а президентът Си Дзинпин иска да превърне своята страна в световна футболна сила.

До 2020 в Китай трябва да има над 70 хил. футболни игрища, а страната трябва да се превърне в най-силния национален футболен отбор в Азия до 2030. Не трябва да забравяме, че през зимния трансферен прозорец китайските клубове похарчиха най-много за трансфери в света, като останаха недостижими дори от клубовете в Англия, Испания и Германия.

Досегашният президент на Интер Ерик Тохир каза, че стратегията на Suning в спорта е сериозна и че това е началото на една много по-мащабна тенденция.

Президентът на китайската компания Джан Джиндонг каза, че придобиването на контролния пакет в Интер ще допринесе за развитието на Suning в спортната индустрия.

Любопитни ще са и първите ходове на китайската компания след като придобие италианския гранд от гледна точка на инвестициите в трансфери на футболисти, които се очаква да бъдат направени. През последните няколко сезона Интер не се представя на добро ниво в италианското първенство, като през последния завърши на 4 място и за поредна година няма да участва в Шампионската лига.

Времето ще покаже дали през следващите години все по-често ще започнем да чуваме за китайски инвестиции в европейския футбол, след като през последните години петролните шейхове привличаха погледите на футболните фенове с милиардните си инвестиции във футбола. Ако се доверим на последните тенденции и заявени намерения обаче, това става все по-вероятно.

Последни новини
Още от Новини