Германия не счита Русия за партньор, а за конкурент

Траулери в Калининград. 31 май 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Траулери в Калининград. 31 май 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Новата редакция на Бялата книга с политиките за национална сигурност на Германия включва промяна на отношението към Русия от партньор на конкурент, съобщи DieWelt.

Според авторите на документа от 80 страници Русия смесва границите между войната и мира, „провежда интересите си насилствено и едностранно изменя гарантираните от международното право граници и затова е заплаха за мирния ред в Европа, наложен след края на Студената война“.

В неделя първият заместник председател на комитета на Съвета на федерацията по отбрана и безопасност Франц Клинцевич каза, че НАТО разполага войски в бившите съветски военни бази в Европа за подготовка на глобален удар по Русия, съобщи Интерфак

„Те имат много сериозни планове в рамките на концепцията на т.нар. глобален удар.

НАТО заема старите ни съветски бази в Прибалтика, Румъния, Полша и разполага хора там“, каза Клинцевич, цитиран от Интерфакс.

 

Ученията на НАТО в Балтийско море

Коментарът бе направен на фона на засилените мерки за безопасност на границата между Русия и Полша, в навечерието на Срещата на върха на НАТО във Варшава, за която зам.-генералният секретар Александър Вершбоу обеща да е „една от най-важните в историята“ на Алианса и ученията на НАТО в Балтийско море.

Маневрите на НАТО Saber Strike са водени от силите на САЩ в Европа учения, целящи усъвършенстване на интероперативността по време на мисия на военни от 13 страни-членки на Алианса при многонационални операции. Ученията се провежда от 27 май до 22 юни в Естония, Латвия и Литва. Участват 10 000 войници от Естония, Латвия и Литва, Дания, Финландия, Франция, Германия, Люксембург, Норвегия, Полша, Словения, Великобритания и САЩ.

Пред Талин на 3 юни застана флагманът на Шести американски флот, USS Mount Witney.

 

Великобритания изпрати своя флагман, хеликоптероносача HMS Ocean за Балтийско море.

 

 

В Рига в събота пристигнаха американски танкове Abrahams. Три американски бомбардировача B-52 кацнаха във Великобритания за участие в Saber Strike, съобщи мисията на САЩ в Нато в Туитър.

 

Последни новини
Още от Новини