Енергийният сектор в Канада ще подкрепи възстановяването от пожарите

Операциите по добив на петрол за кратко бяха спрени, инсталациите не са повредени

Рафинерията на Syncrude Canada Ltd.северно от Форт МакМъри, Алберта, Канада. 4 юни 2016. Photographer: Darryl Dyck/Bloomberg Рафинерията на Syncrude Canada Ltd.северно от Форт МакМъри, Алберта, Канада. 4 юни 2016. Photographer: Darryl Dyck/Bloomberg

Около половината от очакваните щети, нанесени на икономиката на Канада от горските пожари в Алберта бяха причинени от производството на суров петрол, която трябва да се поднови, когато операторите започнат отново да работят, каза гуверньорът на Bank of Canada Стефан Полоз в събота, 5 юни, цитиран от WSJ.

Централната банка каза преди това, че пожарите, които предизвикаха евакуацията на няколко общини и за кратко спряха доставките на най-малко 1 млн. барела петрол дневно, биха моли да намалят с около 1,25 процентни пункта ръста на БВП за второто тримесечие. Цифрата бе посочена в бележка, придружаваща решението на централната банка на Канада за лихвите през май, които останаха на 0,5%.

„Около половината или малко повече от цифрата 1,25, която ви дадохме заради загубата на производство на петрол“, каза Полоз на пресконференция в Отава.

„Ако приемем, че производството на петрол ще се върне на предишните нива, тогава можем да кажем, че ще имаме такова увеличение“.

Трудно е да се предвиди времето, нужно на жителите на региона да възобновят живота си, както преди, каза Полоз, който добави, че „ситуацията за хората е много трудна“. Пожарите унищожиха 2400 домове и жителите на Форт МакМъри едва започнаха да се завръщат. Форт МакМъри е център на петролните пясъци в Канада.

Инсталациите не са повредени, но много оператори бяха принудени да спрат производство, заради риска от приближаващите пламъци.

Форт МакМъри, Аблерта, Канада. 4/6/2016. Photographer: Darryl Dyck/Bloomberg

След като успешно се върнаха по домовете си в началото на седмицата, жителите на Форт МакМъри в Алберта се редяха на опашка пред магазина на Tim Hortons ULC. Горските пожари предизвикаха евакуацията на над 80 000 души от Форт МакМъри.

Последни новини
Още от Новини