Данните за заетостта в САЩ промениха настроенията на облигационните пазари

Трейдърите на инструменти с фиксиран доход очакват едно повишение на лихвите през 2016

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Според трейдърите на инструменти с фиксиран доход разочароващите данни за заетостта в САЩ могат да бъдат прочетени като знак, че Федералният резерв вероятно ще повиши лихвените проценти само веднъж през тази година. Очакванията са това да се случи през декември, пише Bloomberg.

Работодателите в САЩ са назначили най-малко нови служители през май от 2010 насам, показват данни на правителството, обявени в петък. Резултатите за състоянието на пазара на труда през миналия месец намериха отражение в поскъпването на държавните ценни книжа и най-силно понижение на доходността по 2-годишните облигации от септември насам. Залозите за повишаване на лихвените проценти през юни бяха почти изтрити.

Въпреки че централните банкери сигнализираха за възможно повишение на лихвите през юли, трейдърите на деривати са скептично настроени. Оценката на пазарите за вероятността Фед да повиши лихвите през юли беше изтрита почти наполовина в петък до нива под 30%. С наближаването на президентските избори в САЩ някои трейдъри смятат, че политическите събития също ще изиграят роля в полза на отлагане повишението на лихвите през лятото.

 „По всяка вероятност Фед ще запази лихвените проценти през юли“, коментира Скот Бъта, главен стратег в Brean Capital LLC в Ню Йорк. „Те все още са зависими от данните, а в същото време неизвестните се увеличават с наближаването на президентските избори."

Вероятността за повишение на лихвите с 25 базисни пункта през юни падна под 5% в петък спрямо отчетените 22% на 2 юни, показват компилирани данни на Bloomberg. Само преди седмица, когато Джанет Йелън даде знак, че Фед ще повиши лихвите „ вероятно в близките месеци", вероятността се оценяваше на 30%.

 

 

Последни новини
Още от Новини