Moody's понижи кредитния рейтинг на Финландия

Оценката по дълга на най-северния член на еврозоната беше понижена до Aa1 от Aaa

Снимка: Tomi Setala/Bloomberg Снимка: Tomi Setala/Bloomberg

Moody’s Investors Service понижи кредитния рейтинг на Финландия, с което страната окончателно загуби своята топ оценка. Това се случва в момент, в който скандинавската държава показва сигнали, че излиза от продължителната икономическа стагнация, пише Bloomberg.

Оценката по дълга на най-северния член на еврозоната беше понижена до Aa1 от Aaa. Финландия имаше рейтинг от Ааа, присъден от Moody’s, още от 1998. Страната изгуби заветния рейтинг от Fitch през март, а от S&P Global Ratings през 2014, съобщава Investor.bg.

Понижението се базира на „значителните икономически предизвикателства, пред които се изправя финландската икономика и слабият растеж, който Moody’s очаква страната да постигне в следващите години“.

Сред причините са влошаването на фискалната позиция на Финладия и липсата на забележим напредък в позитивен план по отношение на дълговия товар на публичния сектор в следващите пет години.

Финландия излезе от 3-годишната рецесия през 2015, след като хартиената индустрия пострада, забави търсенето на финландски стоки в чужбина от Русия и падението на бизнеса на Nokia с мобилни телефони.

Сега правителството е в разгара на опитите си участващите страни в пазара на труда да намалят заплатите, за да се възстанови конкурентоспособността.

През първото тримесечие на 2016 растежът се ускори до 2,4% заради потреблението и инвестициите. И все пак за тази година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ръст от само 1%, тъй като безработицата остава над 9%.

Последни новини
Още от Новини