Жилищата в Турция са най-поскъпналите в Европа от 2012 насам

На следващо място се нареждат Ирландия, Исландия и Великобритания

Жилищни и търговски сгради в Истанбул. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Жилищни и търговски сгради в Истанбул. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турция, Ирландия, Исландия и Великобритания е много малко вероятно да стигнат по-напред в класирането на тазгодишното европейско първенство по футбол. Държавите обаче заемат първите четири места в „шампионата“ по ръст на цените на жилищата от 2012 г. насам, пише Investor.bg, цитирайки Guardian. Данните са на консултантската компания Knight Frank.

За четирите години от последния еврошампионат по футбол цените на жилищата в Турция са скочили с 65,6%. Втора е Ирландия с ръст от 34,3%.

Данните на компанията сочат, че цените на имотите са нараснали в повечето от държавите участници в европейското първенство по футбол. Намаление е отчетено на шест от пазарите.

Най-силен спад е регистриран в Украйна – 22,6% за четири години, следвана от Италия с 13,1%, Испания със 7,2% и Франция – фаворитът за титлата, с 5,7%.

Статистиката подчертава разликите между северно- и южноевропейските пазари на имоти, посочва изданието.

Пазарът на имоти във Франция, за която се залага, че ще спечели първенството, претърпя тежък удар заради увеличението на данъците и изключително слабия икономически растеж. Експертите подчертават обаче, че трендът вече се обръща и през първото тримесечие на годината цените са записали първия си ръст от началото на 2012 г. насам.

Последни новини
Още от Новини