Централен банкер от Фед смени тона

Трябва ли да има повишаване на лихвите преди инфлацията да достигне 2%

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

3 юни донесе неочаквана промяна в тона на централен банкер от Фед на фона на насоките за възможност за повишаване на лихвите още през юни или през юли. Вероятността това да се случи беше потвърдена дори от гуверньора Джанет Йелън на последната и публична проява.

Председателят на клона на Фед в Чикаго Чарлс Еванс обаче изрази мнение, че лихвите в САЩ не трябва да бъдат повишавани докато инфлацията в страната не стигне целта от 2%.

„За да осигурим доверие в това, че САЩ ще стигне до инфлация от 2%, може би е най-добре да изчакаме с повишаването на лихвите докато базисната инфлация не стигне 2%. Негативните рискове пред инфлацията изглеждат големи, а загуба на доверието в това отношение ще направи много по-трудно някога да постигнем целта си за инфлацията“, каза Еванс по време на реч, изнесена в Лондон.

Макар че през тази година Еванс няма да гласува за решения за паричната политика в САЩ, той е влиятелен член на Комисията по операциите на открития пазар.

Той каза още, че „може и да е подходящо“ да има две повишения на лихвите в САЩ през 2016, но и че „всякакви действия, насочени към по-агресивно затягане на политиката“ от това, могат да върнат финансовата нестабилност, ударила американската икономика в началото на годината.

Сред рисковете пред повишаването на инфлацията в САЩ, Еванс изтъкна несигурността по отношение на това дали ръстът в цените ще се запази устойчиво, вероятността перспективите пред останалите икономики по света да се влошат и занижените очаквания за инфлацията.

Все пак той остава оптимист за икономическия растеж в САЩ, като прогнозира ръст от между 2% и 2,5% през годината.

В 15:30 ч. ще излязат данните за новите работни места извън селскостопанския сектор в САЩ, които могат дадат по-ясна представа за това в каква посока ще поеме Фед.

Последни новини
Още от Новини