Сериозна изненада поднесоха данните в САЩ, доларът поевтиня

Новите работни места за май са 38 хил. и остават далеч под очакванията

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Данните за новите работни места в САЩ за май поднесоха сериозна изненада. Новоназначените работници извън селскостопанския сектор през миналия месец са едва 38 хил. - най-ниското ниво от септември 2010 насам. Дори най-песимистичните прогнози на анализаторите не се приближаваха до толкова слаба стойност, като очакванията бяха за около 160 хил. нови работни места за месеца. През април американската икономика добави 123 хил. работни места извън селскостопанския сектор, а сега най-големите песимисти очакваха 90 хил. нови работни места.

Данните не представляват положителни новини за най-голямата икономика в световен мащаб и попарват надеждите за по-сериозен ръст в потреблението.

Изненадващите данни веднага се отразиха негативно на очакванията за повишение на лихвите от страна на Фед и съответно на долара. Доларовият спот индекс се понижи с над 1% след обявяването на данните:

Понижаването на новите работни места е обширно и обхваща всички сектори.

За сметка на това безработицата пада до 4,7% заради понижено участие на американците в работната сила, като така по-голяма част от тях на практика остават извън статистиката.

Средните почасови възнаграждения растат с 0,2% през май на месечна база и с 2,5% на годишна база.

Понижава се заетостта в секторите на информационните технологии, строителството и фабричното производство.

Последни новини
Още от Новини