Нова Зеландия с още мерки срещу бързия ръст на цените на жилищата

Страната планира въвеждането на подоходни ограничения за кредитополучателите

Къщи в Окланд, Нова Зеландия. Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg Къщи в Окланд, Нова Зеландия. Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg

Нова Зеландия обмисля нови начини да забави бързия ръст на цените на жилищата. Правителството на страната обсъжда с централната банка възможностите за въвеждането на ограничения, свързани с доходите на кредитополучателите, пише Investor.bg

Силният ръст на цените на имотите в страната вече принуди централната банка да затегне правилата за ипотечното кредитиране. Наскоро институцията намекна, че проучва и други възможности за ограничаване на ипотечния пазар.

Финансовият министър на страната Бил Инглиш потвърди, че се водят такива разговори, но все още няма официални решения.

Според Международния валутен фонд (МВФ) Нова Зеландия е втора в света по ръст на цените на жилищата. Изпреварва я само Катар. В голяма степен увеличението на цените се дължи на наплива на чужди инвеститори и имигранти.

Според правителствени данни цените на жилищата в страната са се увеличили с 12,4% за годината до края на май. В най-големия град в страната – Оукланд, ръстът достига 15,4% до средните 956 хил. новозеландски долара за жилище (652 хил. щатски долара).

Макропруденциалните мерки имат ограничено действие, що се отнася до ипотечния пазар. Новите инструменти обаче биха могли да ограничат броя на кредитополучателите на базата на доходите им.

Банките и в момента могат да взимат предвид доходите на кредитополучателите, когато решават дали да ги кредитират. Ако обаче се въведе изискване да се прави тест за доходите в съотношение с дълга, това ще стане задължително.

Централната банка на Нова Зеландия намали основната си лихва до рекордно ниско ниво от 2,25% заради ниската инфлация. Това обаче катализира активността на пазара на имоти.

От новозеландското финансово министерство засега не коментират детайли за подоходните ограничения, а искат да изчакат препоръките на анализаторите. Все пак най-доброто решение на проблемите на местния пазар си остава увеличаването на предлагането. Затова и централното правителство нареди на местните власти да отпуснат още земя за жилищно строителство.

Последни новини
Още от Новини