Най-северната членка на еврозоната се възстановява

Финландската икономика с ръст за Q1 на 2016

Изглед над Хелзинки, Финландия. Снимка: Ville Mannikko/Bloomberg Изглед над Хелзинки, Финландия. Снимка: Ville Mannikko/Bloomberg

Икономическото възстановяване във Финландия – най-северната страна членка на еврозоната – набира скорост през първото тримесечие на 2016, съобщава Bloomberg.

БВП на страната расте с 0,6% през първите 3 месеца на годината спрямо първото тримесечие на 2015. Сезонно изгладените данни на база работни дни са още по по-положителни, като показват ръст от 1,6%. Това показват предварителни данни на статистическото бюро във Финландия.

По компоненти частното потребление расте с 0,6%, инвестициите с 0,4%, докато износът и вносът бележат спадове от 1,1% и 1,8% съответно.

Прогнозите на анализаторите бяха БВП на Финландия да се разшири с 0,4% през първото тримесечие на 2016, но предварителни данни показват по-позитивна картина.

През миналата година финландската икономика излезе от рецесия, която продължи 3 години. Страната изпитваше трудности със спад в текстилната индустрия, забавящо се търсене от Русия и залязването на бизнеса на Nokia. В момента правителството се намира в период, в който работи за понижаването на заплатите в страната, за да възстанови конкурентоспособността.

Финландия освен това е единствената скандинавска страна, която трябва да почувства пряко паричните стимули на ЕЦБ, тъй като е единствената скандинавска страна в еврозоната.

Скоро официално влизат в сила част от стимулите, въведени от ЕЦБ през март. Новата програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe за банките (Targeted longer-term refinancing operations, или TLTRO II) започва на 22 юни.

Освен това на 8 юни ЕЦБ започва да изкупува и деноминирани в евро небанкови корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг.

В същото време паричната институция на еврозоната очаквано не промени лихвите на срещата си на 2 юни.

Последни новини
Още от Новини